Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на

...
Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на
Коментари Харесай

На 90 години си отиде легендата Шон Конъри

Шон Конъри, артистът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, умря на 90-годишна възраст, заяви BBC News.

В кариерата си артистът има над 90 кино лентата, работил е с фамозни режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е притежател на " Оскар ", на награди БАФТА, на " Златен глобус " и доста други. През 2000 година е почетен с медал на Британската империя от кралица Елизабет Втора, напомня Българска телеграфна агенция. Една от най-известните му функции е на Джеймс Бонд.

Конъри дебютира на огромен екран през 1958 година с една от основните функции в мелодрамата " Друго време, друго място ". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в " Доктор Но " през 1962 година - първият филм от шпионската поредност.

Конъри се превъплъщава в облика на именития разузнавач и в " От Русия с обич " през 1963 година, " Голдфингър " (1964), " Операция " Мълния " (1965), " Човек живее единствено два пъти " (1967), " Диамантите са безконечни " (1971), както и в римейка на " Операция " Мълния " - " Никога не казвай в никакъв случай " (1983).

Другите му значими функции са в " Шотландски войник ", " Името на розата ", " Недосегаемите ", за която през 1988 година получава " Оскар " за най-хубав артист във второстепенна роля. Сред забележителните му функции е на бащата на Индиана Джоунс в " Индиана Джонс и последният кръстоносен поход " (1989), на Барли Блеър в шпионската драма " Руската къща " (1990), на някогашния сътрудник на английските спецслужби в екшъна " Скалата " (1996).

Сред най-популярните филми с негово присъединяване е драмата " Да откриеш Форестър " (2000). Според някои критици, ролята му на публицист, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-хубавите в творчеството му. През 2003 година излиза приключенският " Лигата на невероятните ", в който Конъри извършва една от основните функции

Конъри посвещава доста време и средства за щедрост. Финансира Националният юношески спектакъл на Англия и Шотландския учебен фонд, на който става съучредител през 1971 година

От 1962 година до 1973 година е женен за австралийската актриса Даян Силенто, от която има наследник Джейсън Конъри - също артист. Втората му брачна половинка е художничката Мишелин Рокбрюн, французойка, родена в Мароко. Женят се през 1975 година и са дружно до през днешния ден, като през множеството време живеят на Бахамските острови.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР