Шоково поскъпване на парното за новия сезон. Вероятно между 30

...
Шоково поскъпване на парното за новия сезон. Вероятно между 30
Коментари Харесай

Прогнозират шоково поскъпване на парното за новия сезон

Шоково повишаване на парното за новия сезон. Вероятно сред 30 и 50 на 100 за другите региони на страната, предвиждат специалисти пред БТВ.

Окончателната цена ще е ясна на 1 юли, когато КЕВР ще реши, стъпвайки на планирана цена на газа за идната една година. Засега регулаторът има единствено поръчките от топлофикациите, които първо не са обществени, и второ - са към края на март.

От топлофикациите в София "  искат растеж с 29,1%, а Бургас - с над 50%. Предвид динамичността на пазара на газа, крайното решение на регулатора наподобява непредсказуемо.

За две стаи в апартамент от 60 квадрата фамилията на учителката Славка Кунчева заплаща сред 100 и 120 лв. месечно през зимния сезон. Топлофикация-Сливен отхвърли да заяви каква цена е поискала през новия сезон.

„ Ако е фрапантно, естествено, че ще ни тормози, само че ние не знаем какъв брой ще бъде нарастването “, сподели Славка Кунчева. 

Действащите цени на топлоенергията са от преди една година. Разликата сред прогнозната цена на газа, избрана тогава, и към този момент действителната контролирана в този момент - е в пъти.

Топлофикациите получиха частични обезщетения за тази разлика. Върху цените за потребителите беше натрапен мораториум, другояче те трябваше да скочат още през януари. Сега всичко това ще се върне като бумеранг, споделят специалисти.

" Няма никакъв късмет по какъв начин да бъде избегнато това покачване, чакаме до 30% - 40% да бъде то при най-благоприятни условия, които КЕВР вероятно да откри ", съобщи енергийният специалист Васко Начев.

" Ако се задържим в границите на 30-40 % това ще е достижение. Може да бъде реализирано, в случай че се усили доста цената на електрическата сила, която се създава по високо ефикасен смесен метод, сподели специалистът Еленко Божков.

Вчера енергийният министър съобщи, че ще се търсят решения за компенсиране на потребителите, отвън към този момент обявените за 9% Данък добавена стойност на парното и топлата вода и понижена цена при по-малко ползване. 

" При едно такова огромно нарастване на цената, намаляването на Данък добавена стойност или унищожаване на данък върху горива са несъстоятелни понижения. Тук би трябвало да се търси дотация за енергийно бедните ", добави Еленко Божков.

Кои са енергийно небогати у нас обаче към момента не е ясно, защото страната ни се бави с критериите за определянето им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР