Шокови сметки за ток ще получат всички домакинства с бойлер,

...
Шокови сметки за ток ще получат всички домакинства с бойлер,
Коментари Харесай

Ако едно домакинство използва бойлер и климатик, сметката му за ток може да нарасне до 127 лв.

Шокови сметки за ток ще получат всички семейства с бойлер, в случай че се реализира концепцията на служебното държавно управление за въвеждането на две цени за електрическата енергия. Повишението на сметките ще бъде най-малко с 45%, пресмята в. „ Труд “.

Идеята за две цени за електрическата енергия звучи добре и оферти за такива промени в Закона за енергетиката бяха импортирани в Народното събрание още в предишния парламент. Проектът тогава предвиждаше КЕВР да дефинира прага на употребена електрическа енергия, до който ще се заплаща по по-ниска цена, и над който цените ще бъдат пазарни.

Сега обаче служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на превоза Христо Алексиев даде малко уточнения за плануваното въвеждане на две цени на тока за семействата. “Ще въведем две цени. Който използва повече ще заплаща по по-високата цена. Средното ползване на едно 4-членно семейство е към 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса “, изясни преди дни Христо Алексиев.

Въвеждането на предел от 300 киловатчаса, над който потребената електрическа енергия ще се заплаща по пазарни цени ще удари фамилния бюджет на всички с бойлер, а в случай че употребяват климатици за отопление, сметките ще набъбнат най-малко два пъти, демонстрират калкулации на “Труд “.

При сегашните дневна и нощна цена на тока в София едно домакинство остава под прага от 300 киловатчаса на месец, в случай че сметката му за електрическа енергия е под 70 лева Ако всекидневно плащате за ток повече, ще везете в по-високата цена на електрическата енергия.

Сметка под 70 лева имат единствено семейства от 1-2 възрастни или такива, които не употребяват електрическата енергия за нищо друго с изключение на за осветяване, тв приемник, ледник, печка и пералня. Сметката за тричленно семейство в София, което употребява и бойлер, само че се отоплява на парно, е към 87 лева, а месечното ползване е 320 киловатчаса по дневната цена и 56 киловатчаса по нощната.

Това прави общо 376 киловатчаса на месец, което не е доста повече от предлагания предел от 300 киловатчаса. Но в случай че единствено за разликата от 76 киловатчаса електрическа енергия семейството би трябвало да заплаща по пазарни цени, месечните му сметки ще набъбнат с 45%, а в случай че употребява и климатик покачването ще бъде най-малко два пъти.

През последните три месеца пазарните цени на тока се движат в доста необятни граници – от към 400 лева до 1200 лева за мегаватчас. Ако вземем някаква междинна цена от 650 лева за мегаватчас денем и 450 лева за мегаватчас през нощта, домакинство, което в този момент заплаща сметка за ток от 87 лева на месец, ще би трябвало да даде 126 лева за електрическа енергия при въвеждане на две цени. Това е нарастване с 39 лева или с близо 45%. И то в случай, че не употребява електрическа енергия за отопление, а през зимата се отоплява с парно, дърва, пелети или газ. Реално обаче единствено в огромните градове на страната има топлофикации и не употребяват бойлер.

Много семейства в София са се отказали от парното и се отопляват напълно на климатици. Заради високите цени на газа и пелетите доста хора в цялата страна през лятото си сложиха климатици, тъй като сега отоплението на ток излиза най-евтино. Идеята на тези семейства е при идването на студа да преценяват по какъв начин ще бъде най-изгодно да се отопляват.

Ако едно домакинство употребява бойлер и климатик, сметката му за ток може да нарасне до 127 лева при потребление на 550 киловатчаса електрическа енергия на месец. Това се отнася за малко жилище и то за месец, през който не е доста студено. При въвеждане на две цени на тока сметката на това семейство ще нарасне на 254 лева, което е тъкмо два пъти повече. Ако апартаментът е по-голям и месецът е леден, сметката за ток ще нарасне доста повече.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР