Шокиран съм от обвинението, че бездействам, каза кметът на Бургас

...
Шокиран съм от обвинението, че бездействам, каза кметът на Бургас
Коментари Харесай

Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам

Шокиран съм от обвиняването, че пасувам, сподели кметът на Бургас Димитър Николов, оповестява БНР.
„ Община Бургас е основала комисия, която също да изготви план за обезпечаването на аварийни количества питейна вода. Дружеството „ Водоснабдяване и канализация “ в Бургас има подготвен абстрактен план за обезпечаването на аварийни количества питейна вода от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “, съобщи още Димитър Николов.

Те ще бъдат употребявани, в случай че продължава да спада равнището на язовир, който водоснабдява Бургаска област –„ Камчия “. 60 млн. лв. е цената на плана. Парите са обезпечени от държавната компания „ ВиК холдинг “.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е повода за понижения дебит на река Камчия. От ВиК сдружението са пресметнали, че количествата вода сега ще стигнат до края на месец май. Дотогава би трябвало да е подготвен планът за обезпечаването на аварийни количества вода от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “, сподели представителят на сдружението Димитър Гюров.

По-рано през днешния ден министърът на околната среда Емил Димитров предизвести за надвиснала водна рецесия, най-много в Бургас.

От трибуната на Народното събрание той изнесе данни за положението на водния бранш у нас, както и предизвести, че поради чиновническо безучастие Бургас и Южното Черноморие са изправени пред режим на водата напролет на идната година.

Няма заплаха от водна рецесия в Бургас, увери кметът на града. Нещо повече - няма заплаха от воден режим и по Южното Черноморие.

„ Аз се изненадах извънредно доста, тъй като стана по този начин, че ние, които сме потребителите, клиентите на ВиК - на наша територия нито има язовир, нито има кладец, които да са благосъстоятелност на община Бургас, и които законно си плащаме всеки месец потребяемата вода, ние ще станем отговорни за неналичието на вода, която не е на наша територия, за която не отговаряме и не е в нашите пълномощия “, изясни обстановката Николов.

„ Въпреки всичко, на няколко пъти сме изпратили писма до ВиК асоциацията на територията на Бургаска област, до регионалния шеф, до Министерство на регионалното развитие и до Министерство на околната среда и водите за подхванатите ограничения, които ще обезпечат аварийно водоподаване при положение, че се случи безвалежна зима. И ВиК-Бургас, и министерствата ни увериха, че сега се прави всичко належащо, взето е решение в министерски съвет, за което адмирирам премиера, че са обезпечени два аварийни язовира, които също не са на територията на община Бургас - язовир „ Ахелой “ и язовир „ Порой “.

„ За реконструкцията са обезпечени средства от националния ВиК-холдинг. Мисля, че бяха 75 млн. лева В момента текат процедури, с цел да се реконструират водовзимачните кули и язовирните стени и за пролетта тези два язовира да могат да действат, и ще имаме аварийно водоподаване “, уточни бургаският кмет ограниченията, които са подхванати досега за застраховане на аварийното водоподаване към Бургас.

„ Въпреки това, персонално шефът на ВиК ми подсигурява, че в случай че се случи да намалеят размерите в язовир „ Камчия “, да се заплаши водоподаването на територията на Бургаска област - освен на територията на община Бургас, тъй като сме задоволително доста общини, то тогава ще спрат водоподаването към Варненска област. Там има аварийни водоизточници - язовири и кладенци и в най-критичния миг вода за Бургаска област и Южното Черноморие ще бъде обезпечена, и няма да бъде заплашен летният сезон, в това число и за потреблението на територията на град Бургас “, акцентира Николов.

Така по думите му водна рецесия и режим на водата не се чака да има и жителите на Бургас и жителите на региона ще имат задоволително питейна вода.

„ Ние сме клиенти и си плащаме за тази услуга - доставка на питейна вода, която не идва нито от нашата територия, нито се провежда от община Бургас. Нито сме притежатели на язовири, нито на ВиК-трасета, На няколко пъти са ни уведомили и уверили, че няма да има воден режим “, дебело посочи Димитър Николов.

„ Ние в община Бургас какво сме създали - от няколко месеца аз съм свикал и назначил комисия, в която влизат ВиК-инженери и експерти по геодезия, представители на ВиК-Бургас, заместник-кметът по строителството и те сега работят и са подготвени с предложение за различни източници на територията на град Бургас - това е за наша си консумация, за града. Но отново да кажа - градът е едно, региона е друго. Каквото е належащо от нас като административни решения, в това число и някакви други, финансови да вземем за пример, ние сме на линия “, приключи тематиката кметът на Бургас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР