Шокът е спешно, животозастрашаващо състояние, дължащо се на органна хипоперфузия,

...
Шокът е спешно, животозастрашаващо състояние, дължащо се на органна хипоперфузия,
Коментари Харесай

Шок – какво се случва в организма?


Шокът е незабавно, животозастрашаващо положение, дължащо се на органна хипоперфузия, което води до клетъчна дисфункция и гибел. Патогенетичните механизми за настъпването му включват: понижен сърдечен дебит, понижен циркулаторен размер, вазодилатация (съдоразширяване), от време на време с налична неправилна дистрибуция на кръвта (чрез шънтиране). Основните признаци включват промени в съзнанието - от тревога до замъглено схващане, хипотензия (ниско артериално налягане), тахикардия и олигурия.

Основният проблем при шока е пониженото кръвоснабдяване (хипоперфузията) и понижената доставка на О2 към виталните тъкани. Хипоксичните тъкани минават от аеробен метаболизъм към анаеробен, при което има засилена продукция на въглероден диоксид и лактат.

При персистиране на хипоперфузията в клетките настъпват необратими промени и гибел. Ендотелните съдови кафези, заради хипоксията, претърпяват промени, водещи до активация на каскадата на кръвосъсирване и на възпалителния отговор в тялото.

Ендотелът задейства белия кръвен ред, като клетките на имунната система се свързват с ендотелните и отделят свободни радикали и протеолитични ензими, които повреждат кръвоносните съдове, отделят се и посредници на възпалението - цитокини, левкотриени, TNF (tumor necrosis factor). Tе, от своя страна водят до продукция на още цитокини и азотен оксид, който е мощен вазодилататор.

Големите количества азотен окис могат да се трансфорат в пероксинитрит- свободен радикал, който поврежда митохондриите и продукцията на АТФ (Аденозинтрифосфорната киселина, аденозинтрифосфат).

Множеството посредници и повреденият ендотел водят до повишение на пропускливостта на кръвоносните съдове, при което течности, а от време на време и плазмени протеини минават от съдовете в междуклетъчното пространство, което води до понижаване на циркулиращия размер кръв в тях. В гастроинтестиналния тракт нарасналата пропускливост би могла да докара до транслокация на чревни бактерии и е допустимо да способства за настъпването на сепсис като затруднение в по-късните стадии на шока. В някои тъкани, заради систематичното инфектиране, хипоксия и некроза на кафези, може да настъпи и програмирана клетъчна гибел, което да способства за органната дисфункция.
Свързани публикации.. Кома от неразбираем генезис: специфики на доболничното държание и лекуването в незабавното поделение 0 Политравма - какви типове бива и до какво води? 0 Шок - какво съставлява най-спешното положение в медицината? 0

В ранните стадии на шока настъпват обезщетителни промени . Тъканите реагират на хипоксията с нараснала екстракция на О2 от доставената кръв.

Ниското артериално налягане провокира адренергичен отговор – симпатико- медиирана вазоконстрикция и нараснала сърдечна честота(тахикардия).

Първоначално вазоконстрикцията (свиване на кръвоносните съдове) е селективна- кръвта се концентрира към сърцето и мозъка,за сметка на останалите тъкани и органи. Циркулиращите в кръвта адреналин и норадреналин покачват сърдечния контрактилитет и водят до освобождение на кортикостероиди от надбъбрека, на ренин от бъбреците и глюзкоза от черния дроб, като високите равнища на глюкоза в клетките водят до спомагателна продукция на лактат, посредством заобикаляне на аеробния метаболизъм.

Възстановяването на перфузията на исхемичните тъкани може да докара до още органни увреждания, защото при реперфузията на кръв се задействат неутрофилите, които отделят нови количества супероксидни радикали, токсични за клетките, а и възпалителните посредници от хопоксичните тъкани към този момент могат да доближат свободно и други системи и органи.

Комбинацията от хипоксичната тъканна увреда и нарушаванията при реперфузия водят до полиорганна непълнота. Това е прогресивна дисфункция на повече от два органа, в резултат на животозастрашаваща болест или контузия.

Най-застъпена е при септичния потрес, развива се и при 10% от пациентите с политравма през първите 24 часа и може да приключи с летален излаз. Характерни прояви са- респираторен дистрес синдром, остра тубулна некроза на бъбрека, чернодробна некроза, стрес язва, чревна непроходимост и други
3795
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР