Шофьорите рецидивисти да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за

...
Шофьорите рецидивисти да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за
Коментари Харесай

ВМРО зоват: Депутатите вместо да се пазаруват като чували с картофи, да спрат войната по пътищата

Шофьорите рецидивисти да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, с цел да видят какво са предизвикали на жертвите си. Нужни са и по-високи санкции за шофиране след приложимост на опиати и повдигане на минималното наказване за породено ПТП от 3 на 5 години.

Това предложение беше импортирано като ЗИД на Наказателния кодекс от Вътрешна македонска революционна организация в Народно събрание през април 2020 година след бруталната злополука, която лиши живота на уважавания публицист Милен Цветков точно на Великден. Две години по-късно и отнети още десетки почтени животи нито един от текстовете не е в имплементиран в законодателството.

Миналата седмица единствено за ден починаха трима индивида – двама в Кресненското дефиле и един на Автомагистрала „ Тракия “. Снощи след следващото безумно шофиране в София бяха убити две млади дами.

Всичко това е директно разследване от бездействието на трите Народното събрание – 45-и, 46-и и 47-и, които не правят конституционните си отговорности, а точно да реализират действителна законодателна активност. И това към този момент напълно безусловно е пагубно за българския народ.

Текстовете, които ние предложихме преди две години, към момента са настоящи и стоят в архивите на Народното събрание. Призоваваме народните представители вместо да се наскърбяват и да се пазарят като чували с картофи, да създадат нещо, с цел да спрат войната по пътищата.

Ето ги и нашите оферти, които касаят член 67, алинея 3; член 343, алинея 3 писмен знак б и член 343б, алинея 3 на Наказателния кодекс. Целта на предлаганите промени е да се понижи броя на условните присъди, които се постановат посредством в този момент настоящата правна уредба и да се реализира оптималната предварителна защита посредством превъзпитание на хората, които се качват зад кормилото под въздействието на наркотични субстанции.

Прилагаме и част от претекстовете, заложени в ЗИД на Наказателен кодекс от 2020 година, които са плашещо съответстващи и към днешна дата:

Статистиката за злополуките у нас е много притеснителна и за жалост тя се трансформира в възходяща градация последните години. Бруталният удар, довел до гибелта на журналиста Милен Цветков, изработен с висока скорост и без никакъв спирачен път, е доказателство какво е въздействието на избрани вещества над хора, разрешили си да седнат в това положение зад кормилото. Поведението на 22-годишния водач директно след случая демонстрира цялостна липса на възприятие за виновност и отговорност за породеното ПТП (ситуацията с 37-годишния водач от снощната злополука е сходна!!!). Ето за какво за нас е значимо, когато едно такова дело влезне в правосъдната зала, опциите за налагане на условна присъда да бъдат сведени до най-малко, а тогава, когато се наложи, то да има опция за прилагате на препоръчаните от нас ограничения – полагане на труд като чистачи и санитари в отделенията, до които стигат жертвите като реанимации, ортопедии и морги. Тази мярка сигурно би имала сериозен резултат в посока превъзпитание и бъдеща предварителна защита от рецидив на същото действие.

…Предложението не вкарва нещо непознато за наказателното право, а единствено възвръща концепцията на законодателя, заложена при първичното въвеждане на пробацията като наказване и опцията за налагането на една от пробационните ограничения в изпитателния период. За разлика от 2002 година все още системата на пробационните служби е построена напълно и действа въз основата на насъбрания опит за осъществяване на наказването пробация. В същото време приемането на предлагането ще даде спомагателни благоприятни условия на страната да следи държанието на условно наказаните лица. А от позиция на публичния интерес ще възвърне в известна степен доверието на жителите към страната и в случаите, когато е приложено условното наказание.

Предвид статистиката, че лицата, които излежават ефикасни присъди по каузи, свързани с приложимост на наркотични субстанции, в резултат на което са направили ПТП, влизащи в профилираните сформира на Наказателен кодекс по отношение на ПТП, биват осъждани условно или излизат предварително при избрани условия и попадат под юрисдикцията на института на пробацията, ние от Вътрешна македонска революционна организация предлагаме съществуващата пробационна мярка „ безплатен труд в интерес на обществото “ за всички лица, попадащи в тази категория при упоменатите условия, да бъдат осъществени с полагане на труд като санитари и хигиенисти в шоковите зали, реанимациите, моргите и психиатричните отделения, както и в отделенията на лечебните заведения, в които има потребност от помощ към сегашния миг.

Днес страната има потребност от тази предварителна защита и от този развой на превъзпитание предвид на зачестилите ПТП и жертви на пътя.

Като друга мярка ние предлагаме и завишаване на долния предел на наказването при причиняване на гибел от водачи под въздействието на наркотични или сходни с тях субстанции в резултат на ПТП на пет години. С това на процедура отпада опцията за условно наказание. Няма опрощение за лишаване на човешки живот при тези условия, което да допуска условна присъда.

Превантивните наказания при установено нарушаване на възбраната за ръководене моторно транспортно средство след приложимост на наркотични субстанции или техните аналози също са несъответстващи на публичната заплаха от това действие. Превенцията, както е потвърдено от практиката, е даже по-важна от последващите наложени наказания за осъществено закононарушение. По тази причина считаме, че и санкциите при обстановка, в която лицето зад кормилото е открито при инспекция, че е под въздействието на наркотични или сходни субстанции, би трябвало да бъдат повишени.

Източник: Tribune.bg
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР