Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояват

...
Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояват
Коментари Харесай

Всички шофьори на преглед за сънна апнея

Шофьорите да се изследват наложително за обструктивна сънна апнея, упорстват от Българското сдружение по сомнология и пациентски и цивилен организации.

Ако се потвърди, че професионален водач страда от заболяването, да премине на терапия, която да бъде плащана от страната, предложи сомнологът доцент Милена Миланова на конференция в Българска телеграфна агенция. Тя посъветва при нараснала унесеност денем наложително да се потърси лекарска помощ.

На дремливо шофиране се дължат сред 20 и 30 на 100 от пътнотранспортните катастрофи, добави и сомнологът доцент Кирил Терзийски, като посочи, че евентуално в България към 200 хиляди мъже и 150 хиляди дами над 50-годишна възраст страдат от обструктивна сънна апнея.

" Високата дневна дремливост е главен признак за заболяването. Тя усилва 2 до 5 пъти риска от злополука на пътя. Най-застрашени от заспиване на кормилото са професионалните водачи, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от злополука, който съществува и при приложимост на алкохол ", добави сомнологът.

В интервала 2010-2016 година ранените в произшествия са били над 56 хиляди, а починалите - 5392, сподели Пенка Георгиева от пациентски организации " Заедно с теб ", цитирайки данни, предоставени от Министерство на вътрешните работи. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР