Шофьорите, чиито застраховки Гражданска отговорност изгоряха след фалита на кипърската

...
Шофьорите, чиито застраховки Гражданска отговорност изгоряха след фалита на кипърската
Коментари Харесай

Клиентите на фалиралата Олимпик едва ли ще получат парите си

Шофьорите, чиито застраховки " Гражданска отговорност " изгоряха след банкрута на кипърската " Олимпик ", надали ще получат назад парите си за неизползвания интервал на полицата.

За да търсят правата си, те би трябвало да подадат заявки към назначения ликвидатор на сдружението в Кипър и да бъдат вписани в листата на кредиторите. Тъй като не са привилегировани кредитори, а наплатежоспособната компания надали има съществени активи, българските й клиенти по-скоро ще пият една студена вода.

Близо 2000 потърпевши при произшествия, които би трябвало да бъдат обезвъзмездени по полици на " Олимпик ", имат по-големи шансове да получат парите си, само че това ще отнеме години. Тези хора ще чакат парите си от кипърския гаранционен фонд, а не от българския, написа в. " Сега " в днешния си брой.

Разяснения какво се случва с парите на засегнатите от банкрута на " Олимпик " пред медиите през вчерашния ден даде само ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова . Комисията за финансов контрол (КФН) и Гаранционният фонд трети ден се задоволяват единствено да пускат на уеб страницата си сбити и мъчно разбираеми известия.

От сектора обясниха за какво нашият гаранционен фонд не може да се намеси в тази ситуация, макар че от клона на " Олимпик " настояват, че досега към него са превели общо 16 млн. лева отчисления. " Такива са законовите правила - този, който в тази ситуация би трябвало да заплати, е кипърският гаранционен фонд - по този начин, както ще би трябвало да заплаща компенсации българският фонд при банкрут на български осигурител, който е оперирал в Европейски Съюз ", изясни Несторова.

Тя разсея опасенията, че в границите на три дни застрахователните медиатори може да се оправят със сключването на толкоз доста застраховки с досегашните клиенти на фалирата компания. По последни данни ЗК " Олимпик " има все още 198 000 подписани полици " Гражданска отговорност " у нас.

" Голяма част от портфейла на компанията е образуван точно в България, само че това в действителност не е български осигурител и по тази причина надзорът е бил упражняван от кипърското министерство на финансите ", изясни Несторова. За неизплатените компенсации досега обаче е трябвало да се намеси КФН, защото една от функционалностите на регулатора е да се грижи за правата на потребителите, счита Несторова.

Този път клиентите на " Олимпик " би трябвало да бъдат по-внимателни при избора на нов осигурител, предизвестяват от браншовата асоциация. Преди да сключите лавица, интересувайте се от тяхната кредитоспособност , информацията за което е обществена. " Освен това избягвайте задгранични клонове, които оперират тук по независимост на даване на услуги, избирайте български осигурител, с цел да може в границите на българския гаранционен фонд и българското законодателство да бъдете по-бързо обезвъзмездявани. В България полиците " Гражданска отговорност " и застраховките " Живот " са обезпечени, по този начин както банковите депозити.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР