Шофьорът на автобуса, който катастрофира на магистрала Струма, запали се

...
Шофьорът на автобуса, който катастрофира на магистрала Струма, запали се
Коментари Харесай

Трагедията на „Струма“: Шофьорът е направил поне две грешки

Шофьорът на рейса, който катастрофира на автомагистрала „ Струма ”, възпламени се и в него починаха 46 души, е направил най-малко 2 неточности. Това сочи следствието досега. Пред NOVA ръководителите на следствието Марин Маринов и проф. Станимир Карапетков дадоха детайлности.

„ Не са налице предпоставки за привличане към наказателна отговорност на разположение, което да е в причинна връзка с този резултат. Основна отговорност за този резултат е на лидера на рейса. Минимум 2 нарушавания са установени от страна на лидера – скорост и надзор на транспортното средство ”, изясни Маринов.

„ Доказахме, че рейсът се е движел с към 108 км в час при позволени 90. Пътната настилка е била мокра. Имаме забележки към пътната инфраструктура, само че тя не е била решаваща за това ПТП ”, съобщи проф. Карапетков.

Той отхвърли изрично версията, че водачът се е объркал и е тръгнал към отбивката.

„ Изходното придвижване на рейса е било от естествената дясна дейна лента ”, безапелационен е проф. Карапетков. Той изясни обаче, че към 100 метра преди отбивката, водачът е завил кормилото внезапно на дясно.

След това рейсът се удря в мантинелата, тя прониква на към 8 метра на вътре в рейса. Шофьорът подхваща спешно прекъсване, има и дълъг спирачен път. Водачът завива кормилото на ляво и се насочва към мантинелите сред двете платна. Автобусът раздира едната лента и продължава да се движи към 30 метра сред двете. Автобусът се възпламенява директно след удара в първата мантинела.

„ Той е бил в схващане. Направил е всичко допустимо ”, изясни проф. Карапетков. „ Може би грешката е завиването напълно малко на дясно. Иначе тази скорост не е причина за ПТП ”.

Марин Маринов изясни, че няма спешно отваряне на вратите на рейса. „ Шофьорската врата не се е отворила спешно, а е изхвърчала. Въздухът, навлязъл оттова е съдействал за разпалването на пожара ”, изясни Маринов.

Според проверяващите хората от първите седалки са починали незабавно. Освен това рейсът е по-стар, в сравнение с се твърдеше в началото. Не е имало туби с бензин.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР