Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи

...
Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи
Коментари Харесай

Три нарушения – пак на изпит за книжка

Шофьор, който извърши три тежки нарушавания за 2 години, губи дееспособност и отива отново на изпит за брошура. Преди това обаче би трябвало да премине на курсове, проведени от структурите на Министерство на вътрешните работи. На същите курсове ще вървят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството.

Това е записано в бъдещия Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП). Проектът му, дружно с плановете на Закон за образованието на водачите и Закон за транспортните средства бяха оповестени през вчерашния ден за разискване в уеб страниците на Министерство на вътрешните работи и Министерството на превоза. Те са резултат от разделянето на настоящия ЗДвП на три елементи.

Седем са тежките нарушавания, за които ще се взима книжката на “трикратния извършител ” – придвижване в насрещно платно по автомагистрала или скоростен път, каране в спешната лента, ръководство на МПС с алкохол над 0,5 промила или под влияние на опиати, превишаване с над 50 км/ч на позволената скорост в обитаемо място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на преимущество на пешеходна пътека, образуване или присъединяване в гонки.

Ще бъде основан централен указател на водачите. Как тъкмо ще бъдат проведени курсовете за джигите в “структурите на Министерство на вътрешните работи ” ще стане ясно след правене на разпоредба от вътрешния министър. Също полицията ще провежда и курсовете за отчасти възобновяване на точките.

Глобите за скорост
и алкохол не се трансформират


Глобите за превишена скорост и алкохол не се трансформират в новия ЗДвП. Остава като най-висока – до 3000 лева, глобата за лидер, взел участие или провел гонки. Наказанието за него става 5000 лева, в случай че извърши същото наново. Както бе признато през 2017 година – за тежко нарушаване се счита карането в спешната лента по автомагистралата, което се приравнява с шофирането в насрещното придвижване по автомагистрала или скоростен път. Наказанието за тези нарушавания е 1000 лева и лишаване на книжката за 3 месеца, а при повторното им осъществяване – до 5000 лева Също за 3 месеца се лишава свидетелството и санкцията е 1500 лева, в случай че не се извърши разпореждане на органите за надзор и контролиране на придвижването при краткотрайно затваряне на пътя.

Коментар
Идиотщината „ несъобразена скорост ” остава
Цветан Гемишев


Идиотското предписание, че водачът би трябвало да кара със скорост, съобразена с какво ли не, остава и в бъдещия ЗДвП. То се появи в средата на 80-те години по времето, когато КАТ беше част от Народната милиция и от този момент избуява като бурен във всеки идващ Закон за придвижване по пътищата.

Благодарение на този текст (в в този момент настоящия ЗДвП е в член 20, а в бъдещия – в член 33) наша благосклонност водачите сме отговорни постоянно, а тяхна благосклонност – катаджиите, даяджиите, пътищарите, кметовете и общинарите – цялата тази чиновническа войска е света вода ненапита. Те не би трябвало да дават отговор за нищо, когато пътищата са осеяни с дупки, когато гумите се пукат и колите ни се трошат, когато знаците се изключват взаимно, когато …

Този текст ще продължи да се търкаля от закон в закон, до момента в който не се намерят депутати да го изтрият вечно. Засега няма изгледи.

Увеличени санкции
С 50 % скача глобата за червен светофар


Глобите за прекосяване на червен светофар и за неспазване на преимуществото на пешеходец на пешеходна пътека скачат от 100 на 150 лева, планува планът за нов ЗДвП. С 50 % се усилва и наказването за изхвърляне на отпадъци или предмети по време на придвижване, както и за този, който не обезпечи прекосяването на кола за спешна помощ, пожарна или различен автомобил със специфичен режим на придвижване.
Увеличават се двойно – от 50 на 100 лева, санкциите за погрешно паркиране. Занапред със глоба от 50 до 200 лв. ще се санкционират водачите, които паркират на необозначени места в паркове, пред входовете, тротоарите и прилежащите площи на административни здания, пред културни центрове или индустриални здания, на детски площадки или на площи, предопределени единствено за пешеходци.
500 лева санкция ще заплаща притежател на автомобил, който се е открил да живее трайно в България и е изтървал периодите да си извади български номера.

Според бъдещия Закон за водачите на МПС
Психотестове за всички, останали без удостоверение за ръководство на МПС


Всички водачи, на които книжката е била взета поради привършване на контролните точки или поради ситемни нарушавания, ще бъдат подлагани на психически проучвания. Това планува бъдещият Закон за водачите на моторни транспортни средства (МПС).
Такива психотестове сега се вършат на таксиметровите водачи, както и на професионалните водачи на камиони и рейсове. Според новия закон към групата на изследваните за душевен отклонения ще бъдат добавени и наказаните за шофиране след приложимост на алкохол или опиати, както и пияните и дрогираните, хванати наново за това нарушаване и глобени по Закона за придвижване по пътищата. Тестове ще се вършат и при съществуване на данни за душевен отклонения на даден водач.
Психологическите проучвания ще се вършат на водачи чужденци, получили право да обитават у нас, както и на българи, взели книжки от страни, които не са от Европейския съюз. Накрая – на психотест ще се явяват и ръководителите на комисии, които организират изпитите на претендент водачи.

Катаджията – тъничък психолог
Видимо преценят здравно и психологично положение


Пътният служител на реда ще има право да взема книжката на водач, “за който очевидно или със съответния документ се откри, че не дава отговор на медицинските и психически условия ”. Тази насилствена административна мярка е записана паралелно с настоящата в този момент наредба да се взима книжката на пийнал или дрогиран водач. Особено забавно е по какъв начин катаджията “видимо ” ще откри положението на проверявания лидер.

В новия план остави правилото книжката да се взема за неплатени санкции. Ще се лишават свидетелствата и на водачи, които не са се издължили, нямат адресна регистрация на територията на страната.
За по 1 месец без брошура ще остават и тези, които возят пасажери и товари без лиценз, или навлизат против знак за краткотрайно затваряне на пътя отвън обитаемоте места.
В плана е записан и противоречивият текст, признат при започване на 2017 година, против който скочиха превозвачите – да се стопира от придвижване за 1 месец камиона, рейса или различен тип фирмен коли, в случай че водачът му е навлязъл против забранителен знак. Хората от сектора споделяха, че понасят огромни загуби поради своеволията на съответен водач, който те са инструктирали и са го карали да се подписва, че няма да прави нарушавания.

Според новия Закон за пътните транспортни средства
Солени санкции за незаконни търговци на части


До 5000 лева санкция заплашват търговец на авточасти втора ръка, който не се е записал. Двойно по огромна глоба – 10 000 лева ще заплащат компании, които продават елементи втора употреба. Тези санкции са планувани в бъдещия Закон за пътните транспортни средства.
2000 лева ще дължи физическо лице, а 4000 лева – юридическо, в случай че откаже достъп на контролни органи до автоморги или различен тип хранилища, където държи разкомплектовани коли.
Самоуки майстори, които правят незаконни поправки, могат да отнесат до 1000 лева санкция, а в случай че са компании – 3000 лева Санкции от 500 лева и 1000 лева ще се постановат, в случай че лицензирани автомонтьори не издадат документ за ремонта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР