Шлемовете не могат да бъдат използвани като ефективен заместител на

...
Шлемовете не могат да бъдат използвани като ефективен заместител на
Коментари Харесай

Учени най-сетне казаха истината за шлемовете и коронавируса

Шлемовете не могат да бъдат употребявани като ефикасен сурогат на маските, компактно покриващи носа и устата, при предпазването от разпространение на COVID-19.Това сочат резултатите на проучване, оповестено в научния вестник "Физикс ъф флуидс " на Американския институт по физика.

Целта на проучването е да усъвършенства осведомеността за успеваемостта на шлемовете. Най-често те се поставят от работещите на публични места като питейни заведения, заведения за хранене, хотели, поради условието да се носи непрестанно, а и тъй като се счита, че се диша по-лесно през тях.

Учените одобряват удобствата, които оферират шлемовете, само че все пак тестват до каква степен те изпълнят главното си предопределение да защищават от заразяване с COVID-19. Наблюденията при специфични условия демонстрират, че шлемовете блокират първичната въздушна бликам, ориентирана напред, при дишане и говорене.

Въпреки това аерозолните капчици могат относително елементарно да се разпространят през отворите в профил. Учените тестват и успеваемостта на маските с въздушен клапан. Резултатите сочат, че те са по-неефективни и от щитовете.

Препоръките на специалистите са да се заобикаля носенето на различните защитни маски. Според тях всеобщото носене на шлемове може да докара до противоположен резултат.

Австрия към този момент забрани потреблението им. Заповедта на здравния министър дава гратисен интервал до 7 ноември хората да стартират да употребяват целесъобразните маски, написа немското издание "Дойчландфунк ".

В Германия също стартира ограничение на шлемовете. Повечето провинции на страната към този момент са ги забранили. Заради федералното ръководство обаче това предписание не важи на всички места. Така във федералната провинция Хесен е позволено носенето на шлем, в случай че той покрива цялото лице.

Според института "Роберт Кох " носенето на шлемове не може да бъде признато съгласно инструкциите на Федералния институт за медикаменти и медицински артикули в Германия.

Предпазните маски против ковид би трябвало да бъдат сложени вярно върху устата, носа и бузите и да са допустимо най-прилепнали по краищата. Според Федералния институт тъканите маски могат да понижат скоростта на въздушния поток и отделените капчици слюнка. Шлемовете обаче могат единствено да уловят капчиците, които се ударят в повърхността.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР