Широкоизвестно е вече, че основните поражения на болестта са на

...
Широкоизвестно е вече, че основните поражения на болестта са на
Коментари Харесай

Сърцето, белият дроб и бъбреците след COVID-19: За какво да внимаваме

Широкоизвестно е към този момент, че главните провали на заболяването са на. Всички са чували за тази атипична пневмония, както я назоваваме ние. Много по-малко се приказва обаче за провалите върху другите органи, които, въпреки и не толкоз чести, са свързани с това заболяване. Най-често, централната нервна система,. Това сподели пред btv доцент Камелия Генова – експерт по образна диагностика в " Пирогов ".
Как да разберем, че имам проблем след прекаран COVID-19?
 Англичанин мина през инсулт, инфаркт, сепсис и кома след заразяване с ковид, оздравя след 7 месеца лекуване Англичанин мина през инсулт, инфаркт, сепсис и кома след заразяване с ковид, оздравя след 7 месеца лекуване
Изписаха от болница англичанин, който беше лекуван 222 дни в болница след заразяване с ковид. По време на боледуването си той пол...
Най-честите признаци са: лесна уморяемост , която продължава много дълго след COVID-19; понижен двигателен потенциал , т.е. неспособност да правите нормални физически дейности; също по този начин и разстройства в сърдечния темп – ускорение на сърдечната активност или аритмия. Ако имате такава симптоматика би трябвало да се консултирате с кардиолог . Той ще реши към какви проучвания и проби да ви насочи, акцентира специалистът.
Доц. Генова акцентира, че последните проучвания затвърждават мнението, че отпадналостта след преболедуван Коронавирус е функционалност на уврежданията на сърцето, а не на белите дробове. Но към момента всичко е в развой на струпване на данни, допъллни тя.
Сърцето след COVID-19
Напоследък от ден на ден данни се натрупват във връзка с засягането на сърцето. Процентът, който е докладван от интернационалната общественост, вследствие на разнообразни случаи, варира, само че сред 30 и 78% . Едно огромно немско изследване, излезе напълно скоро, с много забавни и много притеснителни резултати. Те изследват 100 пациента, прекарали Коронавирус, като 2/3 от тях са били на домашно лекуване – т.е. не доста съществено протичане на болестта. И откриват промени в сърцето с кардиомагнитен резонанс при 78% , сподели тя.
Проучване на 26 спортиста , прекарали леко Коронавирус, при тях се намират промени в миокарда. При изискване, че това са спортисти и здрави организми, уточни още доцентът.
 Какво подсказва иден инсулт - признаци Какво подсказва иден инсулт - признаци
Първите и най-неочевидни признаци на микроинсулт изброи в изявление за портала Ura.ru доцент в Катедрата по неврология, неврохирургия и м...
Как се поврежда сърцето : при дребното данни, с които разполагаме, се знае, че главните механизми, по които става са миокардит – инфектиране на сърдечния мускул, и, защото вирусът нападна дребните съдчета, се образуват тромби в дребните съдчета на сърцето . " До момента няма огромни групи аутопсионни серии, които да са изследвани – най-голямата е 21 пациента – с устременост проучване на сърцето, само че резултатите са много притеснителни. ", добави специалистът.
Най-честата до момента следена са ритъмните нарушавания на сърдечната активност. При по-разпространените увреждания – това води до понижаване на способността за редуциране на сърцето, надлежно изтласкване на количество кръв и надлежно – сърдечна непълнота.
Какво да нарпавим? " Не всеки би трябвало да си прави проучване, а единствено тези, които имат признаци. Първата стъпка е кардиологът. По отношение какво проучване може да се направи – изрично, това е кардио-магнитен резонансната томография . НО... " Трябва да кажа, че това е един много безценен способ и като цяло не необятно наличен. В малко центрове в България се работи, т.е. няма по какъв начин всички пациенти да си създадат магнитен резонанс. Трябва да имат съответната клиника и нужда, преценена от кардиолог. ", акцентира доцент Генова.
" А другояче методът, с който може да се види – това е магнитният резонанс – с него може да се види съществуването на тъканна увреда в миокарда, в резултат на тази увреда могат да се видят зони на оток, на некроза, на фиброза. Това е мотодът, с който в действителност може да се ревизира има ли увреда на миокарда. ", посъветва тя.
Белият дроб след COVID-19
 Проф. Генчо Начев: Коронавирусът непосредствено и косвено визира сърцето Проф. Генчо Начев: Коронавирусът непосредствено и косвено визира сърцето
" Пневмонията в белия дроб води до повишение налягане на кръвта и се получава сърдечна непълнота. Този вирус непосредствено визира миоц...
При проблеми с белия дроб, способ на проучване би трябвало да е компютърната томография . Измененията са много присъщи при Коронавирус, въпросът е до каква степен остават последствия. Докладвани са много случаи на остатъчна фиброза в белите дробове, което може да бъде причина също за понижен дихателен потенциал след Коронавирус.
Не се чака при лека симптоматика , без кашлица и усложнение в дишането – да останат съществени нарушавания в белия дроб.
Централната нервна и бъбреците система след COVID-19
По отношение на централната нервна система са докладвани главно случаи на инсулти след Коронавирус. Сравнително лимитирани инсулти. Пo отношение на бъбреците – бъбречна непълнота – по механизма на увреда на дребните периферни съдчета, които нападна болестта, заяви доцент Генова.
Ваксината е достижение на науката
 Коронавирусът инфектира и сърцето Коронавирусът инфектира и сърцето
SARS-Cov-2 може да инфектира клетките на сърцето и да се мултиплицира в тях. Това оповестиха немски учени, представени от ДПА. Изследван...
Аз ще се имунизирам , към момента малко неща се знаят във връзка с имунизирането, само че настроението измежду сътрудниците са, че ще се имунизират. Разбира се, има значителен % сътрудници, които са прекарали болестта, и тук поражда въпросът дали да се имунизират те. Такъв вид въпроси остават, само че като цяло няма настроения измежду сътрудниците против имунизациите. Като цяло съм извънредно сюрпризирана от всеобщата реакция към имунизацията – опасенията какъв брой бързо е била направена. Това за мен обаче е достижение на актуалната научна общественост с активизирането на всички запаси все още. А другояче във връзка с стадиите, през които е предходна, с цел да се одобри тази ваксина, има публични данни - знаем какъв брой пациенти – какви са резултатите, разяснява тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР