Широкият измерител S&P 500 записа ново повишение в четвъртък, достигайки

Широкият измерител S&P 500 записа ново повишение в четвъртък, достигайки ...

Технологичният сектор донесе нов рекорд на S&P 500


Широкият измерител S&P 500 записа ново повишение в четвъртък, достигайки до пореден рекорд на фона на силното представяне в технологичния сектор, съобщава CNBC.

Показателят напредна с 0,4% до 4097,17 пункта, което е второ поредно рекордно приключване на сесия. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък се повиши с над 1% до 13829,31 пункта. Акциите на Apple поскъпнаха с 1,9%, а тези на Netflix и Microsoft с по над 1,3%. Книжата на Amazon и Alphabet също отчетоха поскъпване.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,2% до 33503,57 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че подадените заявления за помощи при безработица в САЩ миналата седмица въпреки признаците на оздравяване на пазара на труда, съобщи Министерството на труда.

Подадените за първи път заявления възлизат на 744 хиляди за седмицата, приключила на 3 април, много над очакванията за 694 хиляди молби, прогнозирани от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

Въпреки това в четвъртък управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че икономическото възстановяване от кризата все още има накъде да върви.

„Възстановяването остава неравно и непълно“, каза той в рамките на събитие на Международния валутен фонд. „Това неравенство, за което говорим, е много сериозен въпрос“, допълни той.

Гуверньорът на Фед също така повтори, че не се очаква инфлацията да бъде сериозна, въпреки че е възможен ценови натиск в краткосрочен план.

„Не смятаме, че това е най-вероятният изход, но имаме инструментите за да се справим с такъв резултат. Ще ги използваме, за да насочим инфлацията отново към 2-та процента, ако се появи такава нужда. При най-вероятния сценарий в този период ще има временно по-високи цени, но не и постоянна инфлация“, каза още Пауъл.

В сряда американският президент Джо Байдън говори за своя инфраструктурен проект на стойност 2 трлн. долара, който предвижда и увеличение на корпоративния данък до 28% и отбеляза, че е готов да преговаря за предложеното увеличение.

Идеята за повишение на налога е един от основните източници на данъчни приходи за проекта на Белия дом, но според републиканците подобно увеличение е притеснително предвид излизащата от кризата американска икономика.

Фискалната подкрепа бе основен двигател на рекордните ръстове на фондовия пазар от последния месец в комбинация със силните икономически данни, включително по-добрите от очакваното данни за пазара на труда от март. S&P 500, Dow и Nasdaq Composite изпратиха четвърто поредно тримесечие на ръстове на фона на възстановяващата се от коронавирусните последици икономика.

В четвъртък доходността по американските държавни ценни книжа намалява, като по 10-годишните облигации тя е 1,623%, а по 30-годишните е 2,311%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се понижава с 0,4% до 92,07 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава относително стабилна предвид скорошните силни движения нагоре и надолу. Фючърсите върху американския сорт WTI остават почти без промяна на равнище от 59,76 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,2% до 63,28 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с 0,9% до 1756,6 долара за тройунция.

Източник: investor.bg