Широк отзвук у нас след обявените санкции от Съединените щати.

...
Широк отзвук у нас след обявените санкции от Съединените щати.
Коментари Харесай

Санкциите по „Магнитски“: Вълна от реакции на партии и институции

Широк отзив у нас след оповестените наказания от Съединените щати. Вълна от реакции на партии и институции последва решението на американския Държавен департамент да огласи имената на шестима българи за присъединяване в съществени случаи на корупция.

Наложените наказания са по закона „ Магнитски “, а от американска страна обявиха, че съгласно тях финансоватите интституции и компании в този момент ще схванат, че работата с тези лица носи опасности.

Служебният министър като удар против нашите служби и позор за българската страна.

, че ще проверява всички глобени лица.

Общо шестима са посочените за съществени случаи на корупция. Сред тях е някогашният народен представител Делян Пеевски, който съгласно държавния департамент регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи. Посочва се и предприемачът Васил Божков, за кого се споделя, че неколкократно е подкупвал държавни чиновници, в това число и сегашен политически водач.

Друг от глобените е Илко Димитров Желязков, някогашен заместник-директор на Държавната организация за механически интервенции, за който се показва, че предложил подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление. Като забъркани в съществени случаи на корупция се загатват също по този начин имената на Александър Манолев - някогашен зам.-министър на стопанската система и някогашен член на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

Споменават се също някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов - някогашен основен секретар на същата организация.

Съединените щати чакат никой да не работи със глобените за корупция. Това изясни нощес пред публицисти в София първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн. „ Това, което ще стане в този момент е, че финансовите институции и компании ще схванат, че работата с тези лица носи опасности. Българските прокурори, както всички останали жители, имат достъп до нашите известия. Ще се радваме да работим и с други правоохранителни органи “, съобщи Ахърн.

Тази заран във „ Facebook “ Васил Божков благодари на Съединените щати, че са обърнали внимание на сигнала му, който самичък дефинира като първото публично удостоверение за рекет и изнудване в изключително огромни размери от страна на ръководещите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

После даде и онлайн конференция, в която разгласи, че за последните три години е платил 60 милиона лв., само че по думите му заплащането на рекет не е заплащане на рушвет.

Ето в какво упрекват Божков Съединените щати: „ Васил Божков няколкократно е подкупвал държавни чиновници. Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашния ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта “.

Божков отвърна, че политически водачи не е подкупвал.

Друг от оповестените измежду лицата, на които се постановат наказания - Делян Пеевски, разяснява, че е сюрпризиран от включването му в листата и, че неговите юристи зад океана ще подхващат ограничения.

„ Считам сходен акт за безусловно неприемлив, преднамерен и несъответствуващ на духа и смисъла на този закон. Това е по този начин, тъй като не съм направил нищо, с което да съм уязвил интернационално приети човешки права, не съм държавен чиновник и не съм взел участие в корупционни дейности “, споделя Пеевски в публично известие до медиите.

А съгласно Съединените щати. „ Делян Пеевски е олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат, и регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи “.

Посланикът на Съединетите щати Херо Мустафа разяснява, че е говорила с политици от всички партии, с други посланици и с гражданския бранш. На въпроса ще има ли среща с основния прокурор Иван Гешев тя отговори, че все още към момента такава не е в програмата им.

Санкциите значат завършек на бизнеса на посочените оттатък океана и възбрана за влизане в Съединените щати, в това число за фамилиите им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР