Шествие за правата на жените премина тази вечер от Министерски

...
Шествие за правата на жените премина тази вечер от Министерски
Коментари Харесай

Петте искания на Шествието за правата на жените, което премина тази вечер в центъра на София

Шествие за правата на дамите мина довечера от Министерски съвет до Орлов мост в София.

Причината шествието да се състои на тематичния ден - 8 март, е да се даде публичност на съществуващите към момента неравнопоставеност и дискриминация, учредени на пола, в другите сфери на живота. И да призове дружно да намерим решения, обявиха уредниците на акцията.

" Някои от пречките пред пълноценната изява на дамите са ширещото се домашно принуждение, на което е подложена всяка трета жена в България (от началото на 2019 година от ръката на свои сътрудници или родственици, живота си изгубиха седем дами, а други шест бяха грубо пребити); съществуващата разлика в заплащането - у нас дамите получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; лимитираното присъединяване във вземането на решения и отчитане на характерното влияние на нормативната уредба върху дамите – едвам 25% са националните представителки в 44-тото Народно събрание. " - показват още уредниците на Шествието за правата на дамите. 

Те упорстват за:

" 1. Свобода от принуждение, учредено на пола и домашно принуждение - Категоричен ангажимент от страна на държавно управление и виновни институции за предприемане на всеобхватни ограничения за битка с насилието над дами и домашното принуждение.

2. Гарантирани репродуктивни и полови права на всички дами и девойки - Безплатен и безвреден достъп до институции, които подсигуряват репродуктивните права на дамите, въвеждане на съответно обучение, което се концентрира в различаване и отменяне на обществените правила, налагани върху мъжете и дамите, и ограничаващи техните капацитет и благоприятни условия.

3. Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на дамите и девойките - Елиминиране на разликата в заплащането сред половете за един и същи труд, завършек на употребата във феминизираните специалности, признание на домакинския труд точно като труд, създаване и осъществяване на политики, насърчаващи дамите към реализиране на икономическа самостоятелност и интензивно присъединяване във високоплатени сфери на труда.

4. Постигане на цялостна равнопоставеност на половете освен в публичната сфера, само че и в дома - равнопоставено систематизиране сред сътрудниците на домашния труд и разчупване на стандарта, че домакинската работа е „ женска работа “, битка с и преустановяване на практиката за ранното принудително бракосъчетание, увеличение на общественото подкрепяне, касаещо родителството и развъждането на деца.

5. Гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими дами и девойки - промотиране на политики на включване и почитание на човешките права на мигрантките, дамите от ромски и различен малцинствен генезис, ЛБТ+ дамите, затворничките, дамите с увреждания и други Преодоляване на езика на омразата против тези групи, всеобщо употребен както от медии, по този начин и от политици. "

Организатори на шествието са Българският фонд за дамите, Българският хелзинкски комитет, Студентското общество за тъждество при СУ, Младежката ЛГБТ организация " Действие ", Фондация „ Ресурсен център Билитис “, КЕФ - Клуб за Еклектичен Феминизъм, ЛевФем, Постоянна ромска конференция, Фондация ГЛАС, Фондация „ Изящни каузи “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР