Шествие-поклонение тръгна и тази пролет от центъра на Ловеч до

...
Шествие-поклонение тръгна и тази пролет от центъра на Ловеч до
Коментари Харесай

Черното наследство на Ловеч от комунизма е лагерът Слънчев бряг

Шествие-поклонение потегли и тази пролет от центъра на Ловеч до кариерата край града, наречена в миналото с парадоксалното име " Слънчев бряг ". Събитието се организира от 1990 година насам, като обичаен негов уредник е Съюз на демократичните сили – Ловеч. И тази година беше почетена паметта на жертвите на комунистическия гнет.
Днес и лидерът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС за област Ловеч Николай Нанков написа в персоналния си профил във Facebook:
" Черно завещание на Ловеч от комунизма е лагерът " Слънчев бряг ". Само си представете какъв брой хора – майки и татковци, съпруги, деца и внуци, роднини, другари на заточените тук и свиреп избити наши сънародници, са казвали в страданието си: " Проклето да е това място! ". Това е страшна сила с голяма мощ.

Хората, които към този момент повече от три десетилетия всяка година идват, с цел да почетат паметта на починалите и да измолят мир за душите им, имат кармичната роля да счупят, да измият проклятието над това място. Като не позволен в никакъв случай повече в ръководството на страната ни да се връщат комунисти на власт.

България е член на Европейски Съюз, оттук нататък никой и в никакъв случай няма да разреши този смут, случил се тук в лагера „ Слънчев бряг “, да се повтори. Но наш човешки и честен дълг пред паметта на жертвите и на техните фамилии, деца и внуци е да не забравяме.

Дълбок реверанс пред жертвите на незаконния комунистически режим! Дълбок реверанс и пред техните близки, опустошени от нечовешката тъга на една ужасяваща гибел, породена в сякаш спокойно време от българи на българи. Ловеч не заслужава проклятието „ Слънчев бряг “, Ловеч и неговите днешни поданици заслужават в новата история на този град да има почтено ярко бъдеще! А лагерът „ Слънчев бряг “ да е единствено страница, далечна страница в тази история, която в никакъв случай повече да не се написва! "
Г-н Нанков беше възпрепятстван да участва на поклонението поради длъжностен ангажимент.

" Комунистическата власт не зачиташе човешкия живот. Този режим искаше да смаже знаещите, можещите и другите хора – спомнете си незаконния „ Народен съд “, изтребил част от цвета на нацията. За да не допуснем мрачните страници от предишното да се повторят, би трябвало непрестанно да осъждаме тоталитарните режими и да разкриваме цялата историческа истина за зверствата. Ето за какво един от огромните триумфи на държавното управление беше включването на комунизма в учебниците по история на десетокласниците ", сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше посетител на събитието.

" Не сме не запомнили и не сме дали прошка! ", разгласи регионалният водач на Съюз на демократичните сили доктор Георги Митев, претендент за депутат от 11 МИР - Ловеч. Пред паметта на страдалците се поклониха и евродепутатът Александър Йорданов, претендентите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС в Ловеч Ирина Митева, Иван Миховски, Ваня Събчева и Владислав Радоев, представители на политически партии, община Ловеч, жители.
Събитието в Ловеч мина при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР