Шестото издание на "Маратон на приятелството" Плевен събра рекорден брой

...
Шестото издание на "Маратон на приятелството" Плевен събра рекорден брой
Коментари Харесай

Участници от 3 до 82 г. на маратона в Плевен

Шестото издание на "Маратон на другарството " Плевен събра рекорден брой участници в необятен възрастов диапазон - от 3 до 82 години! В другите си дисциплини то притегли общо над 650 участници от 11 страни, измежду които Англия, Съединени американски щати, Франция, Румъния, Холандия, Литва, Индия, Непал, Кот д'Ивоар и, несъмнено, България.

Сред приятните изненади тази година беше засиленият интерес от страна на най-младите бегачи - общият брой участници в детското и 3-километровото съревнование надвишиха 320! Най-малките в така наречен детски маратон бяха едвам 3-годишни.

Голям брой участници притегли и 3-километровият градски крос, в който имаше извънредно възрастово многообразие. Най-младият участник в него беше бебе в количка, бутана от тичащата по трасето негова майка.

Най-възрастен и тази година се оказа талисманът на събитието – 82-годишният Христо Витков. На маратонската отдалеченост за следващ път, макар горещото време, се показа извънредно сполучливо 71-годишният британец Алан Кий.

Победител в маратонската отдалеченост (42,2 км) за трети път в историята на надпреварата беше Димчо Мицов, който усъвършенства времето си от 2018 година, финиширайки за 2 часа и 40 минути. При дамите най-бърза беше Таня Димитрова, която измина дългата отдалеченост единствено за 3 часа и 28 минути.

35 души се включиха в новата самодейност на уредниците „ Моят първи маратон ". Въпреки температурите от 28 градуса на сянка, по-голямата част от новите маратонци съумяха да финишират и бяха бурно приветствани на сцената. Един от тях получи и спомагателна поощрителна премия, изтеглена посредством чоп – български електрически велосипед Eljoy.

В 21,1-километровата полумаратонска отдалеченост за следващ път победител стана Иво Балабанов (1:10:02), а от дамите - Билсерин Сюлейман (1:30:24).

"За мен като уредник не са значими върховете, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме към този момент шест години, стартират да дават резултати. Плевен към този момент знае какво е маратон, децата към този момент чакат събитието, родителите им и бегачите в страната също. "

"Това беше най-хубавото ни събитие до момента и без значение, че Плевен е най-малкият град в България, в който се организира маратон, показахме, че събитието има капацитет и на него хората се усещат добре. Освен от ден на ден участници, срещаме и от ден на ден сътрудници, основно български и районни компании, които поддържат начинанието. "

"Виждаме по какъв начин за тях и за доста други хора това събитие става все по-важно и скъпо ", описа минути след края на шестия Маратон Плевен главният му уредник – Станислав Георгиев от "Eyes-Open " и Спортен клуб „ Бегач “.

На финала на събитието той заяви от сцена и датата на идното следващата година, седмо, издание на "Маратон на другарството " Плевен - 17-ти май 2020 г.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР