Шестото издание на международния конкурс за цигулари Васко Абаджиев“ отличи

...
Шестото издание на международния конкурс за цигулари Васко Абаджиев“ отличи
Коментари Харесай

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото издание на интернационалния конкурс за цигулари „ Васко Абаджиев “ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – огромен български цигулар, музикант с европейско и международно значение, притежател на едни от най-изтънчените трендове в цигулковата и пианистичната музикални обичаи, необичаен композиционен гений и изпълнителски талант.

Тазгодишното издание се организира в хибриден вид, както с онлайн представяния, по този начин и с осъществявания онлайн.  Вече са ясни имената на победителите  в състезанието - с приз за първо място е цигуларят Стефан Апроду, който е единствено на 17 години. На второ място е Рейка Сакамато от Япония, която е извънредно награждаван създател. Сакамото е приключила музикалните университети в Лозана и Виена, а Харутюнян – тези в Ереван и Грац. Специалната премия от 300 евро беше присъдена на съветския гений Азат Нургаянов, ученик на Казанската и Московската консерватории. На трето място е арменецът Феликс Харутюнян. Организаторите на събитието са Клуб ЮНЕСКО „ Леонардо Да Винчи “, а от изданието регистрират, че за тези години на работа са съумели да възпитат и обич на младата аудитория към класическото изкуство.

Повече за новите наградени, техните гении, традицията на състезанието за цигулари на името на Васко Абаджиев и церемонията по награждаването споделя – Жанет Борлакова, ръководител на Клуб ЮНЕСКО „ Леонардо да Винчи “ и уредник на състезанието.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР