Шестото издание на международния конкурс за цигулари Васко Абаджиев“ отличи ...

Шестото издание на международния конкурс за цигулари Васко Абаджиев“ отличи

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото списание на интернационалния конкурс за цигулари „ Васко Абаджиев “ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – огромен български цигулар, музикант с европейско и международно значение, притежател на едни от най-изтънчените наклонности в цигулковата и пианистичната музикални обичаи, необичаен композиционен гений и изпълнителски талант.

Тазгодишното списание се организира в хибриден вид, както с дистанционно представяния, по този начин и с осъществявания на живо.  Вече са ясни имената на победителите  в състезанието-с приз за първо място е цигуларят Стефан Апроду, който е единствено на 17 години. На второ място е Рейка Сакамато от Япония, която е извънредно награждаван създател. Сакамото е приключила музикалните университети в Лозана и Виена, а Харутюнян – тези в Ереван и Грац. Специалната премия от 300 евро беше присъдена на съветския гений Азат Нургаянов, ученик на Казанската и Московската консерватории. На трето място е арменецът Феликс Харутюнян. Организаторите на обстоятелството са Клуб ЮНЕСКО „ Леонардо Да Винчи “, а от списанието регистрират, че за тези години на работа са съумели да възпитат и обич на младата аудитория към класическото изкуство.

Повече за новите наградени, техните гении, традицията на състезанието за цигулари на името на Васко Абаджиев и церемонията по награждаването споделя – Жанет Борлакова, ръководител на Клуб ЮНЕСКО „ Леонардо да Винчи “ и уредник на състезанието.

Източник: bnr.bg