Шестнадесет отбора започнаха борбата за трофея на волейболната Лига на

...
Шестнадесет отбора започнаха борбата за трофея на волейболната Лига на
Коментари Харесай

VNL 2018 – Гладиаторската битка

Шестнадесет тима започнаха битката за трофея на волейболната Лига на нациите и награда от 1.000.000 $.

За регламента на променената Световна лига се изписа доста.

В обобщение: Дванадесет твърди тима, които, без значение от класирането, не могат да изпаднат в продължение на 7 години и четири тима, борещи се за оставане в Лигата на нациите (Решение на Международната федерация, подбудено само от комерсиални подбуди). Тежък само че обективен жребии – всеки против всеки. Спорен е интервалът с пет следващи уикенда и с по три мача с изморителни пътувания през разнообразни континенти, където някои от тимовете още веднъж са ощетени. България би трябвало да се бори за своето оцеляване в елита всяка година.

До финалната фаза доближиха нормалните обвинени:

Русия, Бразилия, Съединени американски щати, Франция, Сърбия и Полша.

Топ тимове, които демонстрираха най непрекъснато равнище на показване във всички срещи. От тази група липсва само Италия, само че по този начин е, постоянно остава зад борда някои мощен тим, заради разнообразни стечения на събитията.

Финалната фаза, във френският град Лил, предложи на феновете на волейбола същинско спортно представление.

ФИНАЛНА ФАЗА ЛИГА НА НАЦИИТЕ
ГРУПА А ГРУПА Б 1.ФРАНЦИЯ 1.РУСИЯ 2.БРАЗИЛИЯ 2.ПОЛША 3.СЪРБИЯ 3.САЩ ФРАНЦИЯ 3 22 25 21 25 15
БРАЗИЛИЯ 2 25 20 25 22 13
РУСИЯ 3 25 25 22 25
ПОЛША 1 18 23 25 17
СЪРБИЯ 0 16 26 19
БРАЗИЛИЯ 3 25 28 25
Съединени американски щати 3 28 25 25
ПОЛША 0 26 17 18
ФРАНЦИЯ 3 25 25 25
СЪРБИЯ 0 19 18 17
РУСИЯ 3 25 25 25
Съединени американски щати 0 22 21 21
ПОЛУФИНАЛИ ФРАНЦИЯ 3 25 25 23 24 15
Съединени американски щати 2 18 17 25 26 13
РУСИЯ 3 25 25 25
БРАЗИЛИЯ 0 17 18 14
3/4 МЯСТО
Съединени американски щати 3 25 28 28

БРАЗИЛИЯ 0 21 26 26
ФИНАЛ
ФРАНЦИЯ 0 22 20 23

РУСИЯ 3 25 25 25

 фотография:fivb.com

Русия първенец!!!

Само с един изгубен гейм от всички изиграни срещи, съветските волейболисти завоюваха първата лига на нациите. През целият заключителен шампионат, руснаците демонстрираха забележителна физическа кондиция и отборна игра. Добро систематизиране на силите, и оптимална форма във точното време. Сергей Шляпников доста ловко използваше огромния набор от играчи с който разполага, през целия шампионат. Максим Михайлов изнесе мастер клас по какъв начин се играят финали, с 19 точки за три гейма стана най ефективен волейболист в мача. Капитанът Димитри Волков, не взе участие в срещите от груповата фаза, само че на финалите сподели доста високо равнище и справедливо попадна в dream team на лигата на нациите. С разпределител дебютант в лицето на Димитри Ковальов, руснаците демонстрираха доста добра отборна игра, и дават сериозна поръчка за медали и от международното състезание през есента.

 фотография:fivb.com

Франция не устоя на напрежението.

Франция, като победител в първата фаза, и хазаин на шампионата, бе главния любимец за продобиване на трофея. Отборът на Лоран Тили изигра запаметяващи се мачове против Бразилия и Съединени американски щати,за да стигне до финала. Там,изцедени прочувствено и физически, не съумяха да се опълчват на мощна Русия.

 фотография:fivb.com

Съединени американски щати на почетната стълбичка

Да се вдигнеш след тежка загуба, това го умеят малко на брой. След изгубения злополучно полуфинал с Франция, момчетата на Джон Спероу се пребориха в оспорвана борба за бронзовите медали против неуверена Бразилия.

 фотография: fivb.com

Как мина шампионата за българите,резултатите на тима:

България стартира присъединяване си с шампионат в Китай . Равносметката е две победи против Китай (3:2) и Аржентина (3:1) и загуба от Съединени американски щати (1:3). България взе максимума от шампионата.

Втори шампионат в София . Сърбия, Русия и Австралия бяха добре посрещнати на българска земя и си потеглиха с победи над България. Нелепа загуба в първия ден против Сърбия (2:3), като в тайбрека българите водеха с 10:5 и с 14:12, само че позволиха загуба. Разочароваща загуба от Австралия в три гейма, и за похлупак нова загуба с 3:0 от Русия. Първият домашен шампионат завърши пагубно за българските волейболисти.

Трети шампионат в Япония . Още в ранни зори след мача с Русия, българските волейболисти се насочиха на следващото тежко пътешестване до страната на изгряващото слънце. Отново сериозна компания – Полша, Италия и домакините от Япония. След трите следващи загуби в София България се разправи изрично против домакините, като победи с 3:0. Срещу мощните тимове на Полша (1:3) и Италия (1:3) силите на българските волейболисти стигнаха единствено за почетен гейм от срещите.

 фотография:fivb.com

Четвърти шампионат във Варна . Втори домашен шампионат за България, още веднъж в сериозна компания на Франция, Канада и олимпийския първенец Бразилия. След тежко и изморително връщане от Япония, българските волейболисти дойдоха последни във Варна. Първи мач против Франция (0:3) – тежка загуба, дължаща се по- скоро на сложна реаклиматизация. След тази загуба, за по малко от 24 часа, видяхме преобразена България и станахме очевидци на най- положителните мачове на волейболистите в тазгодишното издание на лигата на нациите. Канада изпита върху гърба си силата на отборната игра – победа с 3:0, възвърнала самочувствието на българските волейболисти. Последният ден от шампионата опълчи тимовете на България и Бразилия. Главният въпрос беше ще може ли българските волейболисти да задържат равнището от мача с Канада? Направиха го и в зрелищен мач реализираха победа с 3:2. Показаха, че когато са мобилизирани до краен лимит и се раздават на игрището, успехите са вероятни и против мощните тимове.

Пети шампионат в Иран .

Последен стадий от първата фаза. Изцедени физически и прочувствено, с промени в състава, българите записаха две загуби против Германия (1:3) и Иран(1:3) и единствено една победа против последния тим в класирането Република Корея с 3:2 гейма.

 фотография:fivb.com

И по този начин, след петнадесет мача всеки против всеки, салдото е 6 победи и 9 загуби, огромен шлем против азиатските тимове – Япония (3:0), Китай (3:2) и Рпублика Корея(3:2). Американските тимове Аржентина (3:1),Канада (3:0) и Бразилия( 3:2) също претърпяха провали.

Кадровите проблеми:

България стартира сезона с доста здравословни проблеми на водещи състезатели. Много се изговори и изписа за това. Ясно е, че не разполагаме с неизчерпаеми запаси както огромните народи и всяка липса на играч се отразява осезаемо. През последните години се вижда наклонност, при която състезатели се връщат в националния тим с контузии от клубовете, в които са играли. Причините са доста – тежък график, доста мачове, неправилна методика на работа. Освен това постоянно са принудени от събитията да играят невъзстановени, от време на време и на обезболяващи инжекции. Това не може да продължава безпределно и неизбежно се отразява на тяхното показване в националния тим. Сериозна липса беше отсъствието на Цветан Соколов, единственият играч, който играе като титуляр в топ тим.Той към този момент претърпя интервенция и стартира възобновяване, само че вероятността да играе на Световното състезание е към 5%. Напълно неразбираемо е ситуацията с Теодор Тодоров и дали ще може да се включи в подготовката или не. Очакваше се Ники Николов да вземе присъединяване в някои от мачовете, само че по този начин и не се случи. Положителното е, че на поста централен блокиращ нападател има сериозна конкуренция и Константинов има огромен избор. Последната неприятна вест е положението на Георги Братоев след травмата, която получи на мача против Австралия. Първоначалната диагноза беше тежко изкълчване на глезена,но още един обзор откри стрес фрактура. Как ще продължи лекуването и по кое време Братоев може да се включи в подготовката е доста мъчно да се каже. Разтегнатите мускули и възпалените сухожилия на някои от играчите ще се възстановят след почивката, която ще получат преди главната част от подготовка за Световното състезание. Натрупаната отмалялост ще отшуми с смяна на ситуацията и позитивни страсти.

 фотография:fivb.com

Даденият късмет:

Притиснат от обстановката и новия формат на лигата – доста мачове за малко време с доста пътешестване -Константинов даде опция на огромен брой състезатели да вземат присъединяване в мачовете и да усетят страстта от мачовете с топ тимове. Някои момчета направиха своя дебют за мъжкия народен тим (Илия Петков, Алекс Грозданов, Димитър, Маринков, Петър Каракашев). Други се възползваха от предоставената опция и я използваха на 100%, Такъв е казусът със Слави Гоцев, който от много време е в националния тим, само че губеше конкуренцията с Йосифов, Николов и Тодоров за титулярното място. По стичане на събитията ((контузии на състезатели), той се възползва оптимално от обстановката и направи доста мощно изцяло показване. За това оказа помощ и положителната сработка, която имаха с разпределителя Сеганов.

Георги Сеганов даде сериозна поръчка за титулярното място на плеймейкър за Световното състезание. Мачовете, които изигра, бяха на доста високо равнище, като се стремеше да бъде разнороден в подаването си към нападатели.

 фотография:fivb.com

Лигата в числа:

Петнадесет изиграни мача с разнообразни съперници дават добра база данни за съпоставяне. Ясно може да се види къде тимът се показва добре и къде зле, къде има запаси и върху какво би трябвало да се работи в бъдеще.

България постоянно се е славела с доста положителни нападатели, българската школа с това е известна по света.

Атаката на тима по време на Лигата през по- огромната част беше на положително равнище. От 1443 опита за офанзива българските волейболисти са осъществили 707 точки – 49% успеваемост.

Началният удар на този стадий бе ахилесовата пета на тима. От 1291 опита има осъществени единствено 81 директни точки, допускайки 303 неточности.

Блокадата – от 757 опита са осъществени 125 директни блокади и са позволени 327 неточности, когато не може да се играе с топката след удар на съперника в нашата обсада.

Индивидуалният принос за тима на състезателите, които взеха по-голямо присъединяване в дуелите:
Николай Учиков 169 точки, 147 атака/ 10 сервис/ 12 блок Валентин Братоев 146 точки, 120 атака/ 12 сервис/ 14 блок Светослав Гоцев 127 точки, 84 атака/ 8 сервис/ 35 блок Розалин Пенчев 109 точки, 94 атака/ 12 сервис/ 10 блок Виктор Йосифов 84 точки, 49 атака/ 9 сервис/ 26 блок Боян Йорданов 74 точки, 67 атака/ 5 сервис/ 2 блок Николай Пенчев 69 точки, 53 атака/ 9 сервис/ 7 блок Тодор Скримов 55 точки, 42 атака/ 13 сервис Георги Сеганов 29 точки, 14 атака/ 6 сервис/ 9 блок
 фотография:fivb.com

В хода на шампионата се видяха доста пропуски от техническо равнище в играта на тима:

При началния удар – самостоятелен детайл във волейболната игра без всевъзможни зависимости и оправдания. За огромно страдание българите сензитивно изостават от водещите тимове с доста позволени неточности и слаба успеваемост като цяло.

При култивиране на леки топки и подаване за нахлуване от полеви играчи.

При образуване на двойна обсада в края на мрежата, когато топката е посрещната към третия метър от съперника и няма първо движение.

При синхрон сред блока и отбраната с подсигуряване на нападателите. Това са съставни елементи от играта‘ които вършат разликата сред положителните и посредствените тимове. Техническият брак от време на време може да се компенсира с физическа готовност. Доброто физическо положение дава опция за по – продължителна работа при отработване на техническите детайли от играта.

 фотография:fivb.com

От изиграните мачове се вижда, че България разполага със състезатели на обичайно равнище, само че в случай че желаеме да ги виждаме в добра светлина и да побеждават, би трябвало да са оптимално готови физически, да изчистят играта си от непредизвикани неточности и да играят всички дружно със:

Сърце, душа за България!

Николай Иванов - някогашен капитан на националния тим на България, volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР