Шестмесечните сражения между Русия и Украйна - две земеделски сили,

...
Шестмесечните сражения между Русия и Украйна - две земеделски сили,
Коментари Харесай

Politico: Световната продоволствена криза е на път да се задълбочи

Шестмесечните сражения сред Русия и Украйна - две аграрни сили, доведоха до цялостна злополука на международната продоволствена система, вследствие на която милиони хора са изправени пред апетит, написа в собствен разбор „ Politico ”.

Войната изостря рецесията, която към този момент се подхранва от изменението на климата, възходящите разноски за живот и повишението на цените на торовете, което води до най-острата международна продоволствена рецесия от десетилетия насам. Споразумението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, за наново отваряне на Черно море за кораби с хранителни артикули може да се окаже незадоволително за облекчение на ситуацията на милионите хора, които се борят за издръжка в Африка, Азия и Близкия изток.

" Работя в този бранш повече от 15 години и за мен това е най-тежката рецесия, която сме виждали ", споделя Карин Смолър, изпълнителен шеф на Центъра " Шамба " - мозъчен концерн, който работи за унищожаване на глада в международен мащаб.

Според отчет за 2020 година на мозъчния концерн Ceres 2030, филантропичните организации се пробват да се приготвят за още по-критични равнища на апетит, защото са изправени пред дефицит от 14 милиарда евро годишно в разноските за продоволствена сигурност. Войната на Москва в житницата на Европа съществено разклати международните пазари на храни, принуждавайки филантропичните организации да понижат питателните дажби в страни като Йемен. Тридесет и шест страни разчитат на Украйна и Русия за повече от половината от вноса си на пшеница.

Специална работна група на Организация на обединените нации за справяне с рецесията следи над 60 страни, които изпитват усложнения да заплащат за вноса на храни. Високите цени на силата и неустойчивостта на пазарите на хранителни артикули оказват спомагателен напън върху разрастващите се страни, които изпитват дефицит на средства.

Тъй като от ден на ден хора по света гладуват, задачата на Организация на обединените нации за унищожаване на глада до края на десетилетието наподобява по-далечна от всеки път.

Сушата е обхванала Африканския рог, заради което през идващите шест месеца към 26 милиона души в Кения, Етиопия и Сомалия са изправени пред дефицит на храна. Повече от 7 милиона животни към този момент са унищожени. В цяла Източна Африка към 50 милиона души са изправени пред остра продоволствена неустановеност.

Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците, заяви в Туитър: " Глад, който може да бъде изцяло предотвратен, заплашва района на Африканския рог ". Това е " мегакризата, за която никой не приказва ", сподели той.

В Ливан, който също е огромен вносител на съветска и украинска пшеница, действителната инфлация на питателните артикули доближава 122%. По данни на Световната банка инфлацията на цените на питателните артикули е висока в съвсем всички страни с ниски и междинни приходи.

Това значи, че за хората е мъчно да си разрешат храна даже тук-там, където няма дефицит. Навсякъде хората заплащат повече за артикули от първа нужда - от Перу до Бурунди. Според Световната стратегия по прехраната, в изискванията на продоволствената рецесия рекордно висок брой от 49 милиона души в 46 страни може да изпаднат в апетит или " условия, сходни на апетит ". Най-силно засегнатите страни са Етиопия, Нигерия, Южен Судан, Афганистан, Сомалия и Йемен, където 750 000 души са изправени пред апетит и гибел, като 400 000 от тях са единствено в етиопския район Тиграй, където продължава гражданската война.

Ниските валутни запаси затрудняват вноса на храни в Шри Ланка. Сваленото от власт държавно управление се опита да усъвършенства рецесията в платежния си баланс като забрани вноса на торове, което в комбиниране с цялостната възбрана за потреблението им докара до заличаване на половината от оризовата годишна продукция в страната.

" Миналата година вътрешното произвеждане на храни внезапно спадна, дефицитът на горива мощно затрудни производството, преработката, превоза и търговията на дребно, а вносът на храни и горива е прекомерно безценен ", споделя Шалмали Гутал, изпълнителен шеф на мозъчния концерн Focus on the Global South.

Споразумението сред Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации за обновяване на износа на храни от украинските черноморски пристанища оказа помощ за известно облекчение на пазарите. Цените на пшеницата се намалиха с 14,5% сред юни и юли, окуражени от вероятността за експорт на към 20 млн. тона зърно, блокирано в украинските силози.

Споразумението обаче стартира да се реализира постепенно и нерешително след подписването му на 22 юли. Русия незабавно удари с ракети пристанището на Одеса, а Украйна, въпреки и оптимистично настроена, че ще обезпечи по този начин нужните финансови облекчения за своите аграрни стопани, твърди, че има единствено " дребен късмет " то да успее.

Около десетина кораба, които самоуверено са минали през морския кулоар до момента, са най-вече такива, които са блокирани в Украйна от началото на войната, и остават големи провокации пред това да се накарат да дойдат огромен брой кораби, в това число и тези, които са натоварени от Организация на обединените нации и носят хранителни помощи.

Дори в случай че Украйна и Русия изнасят с цялостен потенциал, специалистите се притесняват, че договорката може елементарно да бъде анулирана. " Достатъчно ли е, с цел да се възвърне статуквото отпреди войната? Не ", пишат през юли двама земеделски икономисти Джоузеф Глаубер и Дейвид Лаборд. " Една-единствена заблудена ракета може да накара застрахователите да се откажат да дават застраховки ", считат те.

Светът е затаил мирис

" Все още не е ясно дали Украйна в действителност ще успее да изнесе всичко, което би трябвало незабавно да бъде изнесено ", споделя Доминик Цилер, вицепрезидент на Международния фонд за селскостопанско развиване (IFAD), организация на Организация на обединените нации.

" Все още се притесняваме, че този дефицит на съществени храни може да провокира разтърсвания на стоковите пазари и да докара до ново повишаване на цените, което още веднъж ще засегне най-тежко най-бедните хора в селските региони ", сподели той.

Гореща вълна

В доста елементи на света се следят рискови метеорологични феномени, които частично се дължат на изменението на климата. Екстремните горещини в Южна Азия и Съединени американски щати, сушата в огромни елементи от Европа, Източна Африка и Китай, както и наводненията в Корея значат, че огромна част от реколтата умира, което оскъпява наличната храна.

" Бих отбелязала, че като цяло международните ресурси от зърнени и маслодайни култури са лимитирани и това е част от историята с инфлацията на храните ", споделя Робин Андерсън, която съставлява земеделската промишленост в Комитета за международна продоволствена сигурност към Организация на обединените нации. Предвижда се производството на пшеница през 2022 година да намалее за първи път от четири години насам.

" Необходимо е селското стопанство да работи с всички сили на всички континенти от самото начало, тъй като изменението на климата постоянно ще значи, че някой се бори ", твърди тя.

Скокът в цените на торовете също оскъпи развъждането на храна. Служител на Организация на обединените нации предизвести, че рецесията е " голяма " и заплашва да удължи рецесията с глада, в случай че земеделските производители по света популяризират по-малко от химикалите, повишаващи добивите, с цел да спасят облагите си. Цената на торовете беше висока още преди Русия да нахлуе в Украйна, само че заради зависимостта на промишлеността от природния газ, който също скочи след войната, тя се увеличи още повече.

" Скокът на цените на торовете и опасенията за наличностите хвърлят сянка върху бъдещите реколти и по този метод рискуват да задържат цените на храните на високи равнища за по-дълъг интервал от време ", споделя мозъчният концерн IFPRI.

Появиха се голям брой интернационалните политически начинания за справяне с рецесията, в това число от страна на Франция и Германия, само че специалистите считат, че те няма да бъдат ефикасни без сериозна финансова инжекция.

" Всички те са в действителност положителни начинания. Не е ясно дали ще има спомагателни средства ", споделя Смолър от центъра " Шамба ".

Световната продоволствена стратегия е събрала тази година от дарения 8 милиарда $, само че се нуждае от общо 22 милиарда $.

Ако парите постъпят, незабавната помощ може да помогне да се предотвратят най-тежките последствия от рецесията с глада през тази година, само че специалистите споделят, че светът се нуждае от систематична смяна.

" Когато има рецесия, постоянно има подготвеност за оказване на незабавна помощ, която няма да сътвори стабилно развиване, само че ще предотврати гибелта на хората ", споделя Зилер от IFAD. " Когато става въпрос за основаване на резистентност, за финансиране на дълготрайно развиване, е по-трудно да се активизират средства. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР