Шестимата членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно

...
Шестимата членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно
Коментари Харесай

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестимата членове на прокурорската гилдия, внесли първото искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, отдръпнаха предлагането си.  То беше за твърдяни нарушавания, накърняващи престижа на правосъдната власт по отношение на следствието за гърмежа до автомобила на Иван Гешев от първи май, заяви Епицентър.

Новината заяви при започване на днешното съвещание Огнян Дамянов. 

От своя страна Иван Гешев изиска предлагането да се гледа, с цел да се види какъв брой е несъстоятелно.

Сред членовете на Съвета настъпи ужас. Кадровиците се чудят в каква процедура са, правосъдният министър предложи отмора, други желаеха пауза, с цел да създадат информация в учебниците. Стигна се и до заключения, че правосъдният съвет се намира в тази обстановка поради неналичието на правила, написани от Народното събрание.

Самият основен прокурор Иван  Гешев съобщи, че желае процедурата по това искане, отправено с претекстове, че той е уязвил престижа на правосъдната власт давайки инструкции до мястото на огледа на гърмежа до колата му да бъде позволен израелски специалисти, да продължи.

Заседанието на Висш съдебен съвет се ръководи от правосъдния министър Атанас Славов.  Ние сме в класическата обстановка, че всичко е казано, само че не от всеки, съобщи той след близо час спор дали точката да бъде включена в дневния ред.

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров.

В началото на дебата министър Славов даде опция на вносителите да показват настояванията си. Той се извини, в случай че на момента е отегчителен, само че добави, че го прави поради жителите, които не постоянно схващат какво тъкмо става, а и това бил един от проблемите на правосъдната система, че не постоянно обяснявали.

Според Цветинка Пашкунова в разпоредбите не е планувано да се отдръпват предлагането. Тя уточни, че настояването е позволено, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.

Атанас Славов посочи, че в сходни случаи в Народното събрание се стопира съвещанието и се привиква председателски съвет . Тук няма председателски съвет, пошегува се той.

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, разяснява адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя сподели, че за нея огромния проблем е, че няма правила.

" Отвън са сътрудници, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се отдръпна. Но това е обидно за сътрудниците, аз не се тормозя от нищо ", сподели от своя страна Иван Гешев. 

Кадровиците са сюрпризирани, цитират параграфи и закони, чудят се може ли да се отдръпна.  Не знаят какво ползват - Административнопроцесуален кодекс, Граждански процесуален кодекс или Наказателно-процесуален кодекс.

 

" Обидно е за сътрудниците, това което се случва. Аз не се тормозя от нищо. Това, което организираме, няма аналог, няма наредба в закона. Трябва да се откри дали основният прокурор е въздействал в действителност ", съобщи Гешев.

Според представляващия правосъдния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно произвеждане и не може по прилика да се ползват тези правила.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР