Шестдневно обществено обсъждане по предложението на американската администрация за въвеждане

...
Шестдневно обществено обсъждане по предложението на американската администрация за въвеждане
Коментари Харесай

US-бизнесът: Митата върху китайски внос ще засегнат живота на американците от люлката до гроба

Шестдневно публично разискване по предлагането на американската администрация за въвеждане на мита до 25 % върху вноса на китайски артикули за 200 милиарда $ стартира през днешния ден във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Компании и бизнес асоциации от редица браншове обаче предизвестяват, че плануваните вносни мита, част от напъните на президента Доналд Тръмп и непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати да притиснат Пекин да промени комерсиалната си и икономическа политика, ще принудят американците да заплащат повече за предмети, които употребяват във всекидневния си живот, от люлката до гроба.

За разлика от предходните кръгове американски мита, при които администрацията постави старания да защищити потребителите, насочвайки се към китайски промишлени машини, електронни съставни елементи и други междинни артикули, в този момент се чака хиляди потребителски артикули да бъдат наранени директно от митата до края на септември. Списъкът от артикули на обща стойност 200 милиарда $ включва морски храни, мебели и осветителни материали, автомобилни гуми, химикали, пластмаси, колела и автомобилни столчета за бебета.

" Митата, препоръчани от непрекъснатия търговски представител за спомагателен китайски импорт от 200 милиарда $, доста ще усилят вредите за американските консуматори, служащи, компании и стопанска система ", предизвестява Търговската камара на Съединени американски щати в документално изказване за публичното разискване.

Камарата, която е водещата лобистка група на американския бизнес, показва, че администрацията на Тръмп не разполага с " всеобхватна тактика " против кражбите на интелектуална благосъстоятелност, осъществявана от Китай, и други ощетяващи търговски практики. Организацията приканва да бъдат извършени съществени полемики с Пекин.

Очаква се представители на американската администрация от приблизително равнище да се срещнат със свои китайски сътрудници по-късно тази седмица във Вашингтон, с цел да обсъдят комерсиалния спор сред двете страни. Не се знае обаче дали договарянията ще окажат някакво въздействие върху налагането на американските мита и ответните ограничения на Китай.

Според някои информации договарянията ще се състоят на следващия ден и другиден (21 и 22 август), тъкмо преди да влязат в действие нова поредност американски мита за китайски артикули на стойност 16 милиарда $.

В над 1400 писмени изказвания, подадени до офиса на непрекъснатия търговски представител, които ще бъдат отразени при дебатите, множеството компании показват, че митата ще донесат вреди и по-високи цени за артикули, вариращи от костюми за Хелоуин и коледни лампички до съставни елементи за произвеждане на нуклеарно гориво. Сравнително дребен е броят на фирмите, които утвърждават новите мита или желаят те да бъдат разширени и до други артикули.

Според Греко чилдренс продъктс (Graco Children`s Products Inc.), поделение на Нюуел брендс (Newell Brands Inc.), митата " ще окажат директно отрицателно въздействие върху нашата компания, американските родители и най-важното, върху сигурността на американските деца ".
Компанията показва, че по-високите цени биха могли да принудят родителите да купуват детски автомобилни столчета, люлки и портативни детски кошарки втора употреба.

Предложените мита могат да принудят родителите да поставят децата си да спят в небезопасни уреди или дружно с тях, което е рисково, показва компанията. Митата ще доведат единствено до проблем със сигурността на децата, само че няма да убедят Китай да промени политиката си, съгласно Греко.
На другия завършек на житейския кръг, президентът на Сентениъл каскет (Centennial Casket Corp.) Дъглас Чен споделя, че компанията му разчита извънредно на китайски ковчези. Митата ще провокират огромна загуба и ще вдигнат цените за опечалените фамилии в един от най-тежките моменти от живота им, показва той.

Асоциацията на интернет фирмите, представляваща концерни като Facebook (Facebook), Амазон (Amazon) и Алфабет (Alphabet), отбелязва, че цените ще " причинят непропорционални стопански вреди на американските интернет компании. Списъкът включва артикули, които въздействат на работата на интернет фирмите ".

Уестингхауз електрик (Westinghouse Electric), водещият американски производител на нуклеарно гориво, оповестява, че разчита на китайски цирконий и циркониеви прахове, каквито не се добиват в Съединени американски щати. В последна сметка митата ще вдигнат цената на електричеството за забележителна част от потребителите в Съединени американски щати, съгласно корпорацията.

Хъфи (Huffy Corp.), най-голямата марка американски колела, с годишни продажби от 4 милиона велосипеда, създадени в Китай, декларира, че мита от 25 % са сериозна опасност за компанията.

Митата трябваше да бъдат наложени преди 20 години, когато Хъфи и други американски производители упорстваха за мита от 11 % поради прекомерно нападателния китайски импорт, показва основният изпълнителен шеф на Бил Смит. Когато напъните им претърпели крах, Хъфи затворила три завода в Съединени американски щати през 1998 година и 1999 година, оставяйки без работа 2000 чиновници, и се пренасочила към китайски колелета.
" Тези препоръчани мита са прекомерно малко и идват прекомерно късно. Повишаване на цените в този момент единствено ще сътвори проблеми и ще коства работни места при самостоятелни търговци на колела ".

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР