Шест политически сили са с най–сериозни шансове да влязат в

...
Шест политически сили са с най–сериозни шансове да влязат в
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ и БСП с изравнени шансове. Има такъв народ е трета политическа сила |

Шест политически сили са с най–сериозни шансове да влязат в Народното събрание при избори в този момент. ГЕРБ и Българска социалистическа партия са с съвсем изравнени шансове. Все още има съществено ядро от твърдо решили да гласоподават, които обаче още избират за кого и това може да обърне резултатите.

Това сочат данните от новото национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", извършено сред 21 и 30 септември измежду 1031 пълнолетни жители.

Две са основите провокации в развоя на публичните настройки пред изборите, без значение дали постоянни или предварителни – първо, дали ще израсне мощна дясна съвременна опция на ГЕРБ, и второ, дали новите партийни планове ще запазят притегателността си, когато показват новите си лица и стратегии, демонстрира сондажът.



Продължава поддръжката за митингите, задълбочава се ерозията на доверие към институциите, премиера и държавното управление, неразбираем е изходът от политическата рецесия и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ.

Неяснота царува и по различен основен проблем – каква е най-хубавата опция на настоящето ръководство. Мненията са извънредно разнопосочни – освен в обществото, само че и измежду симпатизантите на главните политически сили. 17.6% припознават в Румен Радев политическият конкурент на Борисов и считат, че решението е в основаването на негов партиен план.

15%, главно последователи на Слави Трифонов, залагат на формулата „ всички против ГЕРБ “. 9.4% са за „ лява опция “, като симпатизантите на Българска социалистическа партия и Мая Манолова се двоумят сред тази алтернатива и обединяване към Радев. 12.2% са за „ дясна опция “. Тя се поддържа от към 75% от симпатизантите на Демократична България, само че и от към една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от гласоподавателите, главно от средите на подкрепящите ръководството партии, са на мнение, че няма допустима опция.



Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) не престават да показват кардинална поддръжка за митингите в страната, макар запасите към техния състав и изразни средства. Наблюдава се обаче забавна наклонност по отношение на в началото записаните през юли данни – понижава безапелационната поддръжка за тях в София, а се усилва тази в по-малките обитаеми места. Изследването демонстрира, че обособените обществени групи проецират върху митинга своите лични проблеми и упования, което му дава по-широк прочит и отзив от ангажираността на непосредствените участници в него.



Основната политическа линия на борба от началото на митингите „ президент- министър председател “ води до растеж на недоверието и към двамата. Загубите обаче са доста по-съществени за Бойко Борисов, в сравнение с за Румен Радев. Президентът бележи слаб спад на позитивните оценки (с 1.6%), сериозните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), само че със съответствие 42% утвърждение: 28.6% отрицание той резервира положителен баланс в персоналния си рейтинг.

Премиерът губи нови три пункта доверие по отношение на юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% утвърждение рейтингът му е покрай равнищата на Корнелия Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се подрежда водачът на Демократична България Христо Иванов (15.5%). От съдружните сътрудници на ГЕРБ релативно най-високи са оценките за Красимир Каракачанов (12.1%), само че и при него, както при всички водачи от този набор, е налице напредничав спад в доверието.



Българите посрещат есенно-зимния сезон със забележителна доза скептицизъм и неустановеност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха към избухналата пандемия от COVID-19, сега най-голяма паника буди не здравната, а икономическата и политическа обстановка.

50% чакат утежняване на стопанската система в околните месеци, против 15.3% - усъвършенстване. 14.9% чакат разрешаване на политическата рецесия, 54% - изострянето й. На този декор безпокойството от разпространяването на ковид отстъпва на по-заден проект – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези цифри обаче не дават съображение за оптимизъм, тъй като подценяването на вируса и защитните ограничения може да има бумерангов резултат – задълбочаване на здравната, а оттова – ескалация и на икономическата, и на политическата рецесии, сочи проучването на " Алфа Рисърч ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР