Шест месеца след най-натоварената година в историята инвеститорите се изправят ...

Шест месеца след най-натоварената година в историята инвеститорите се изправят

M&A пазарът отстъпва, за да се засили или добрите години вече изтекоха?

Шест месеца след най-натоварената година в историята вложителите се изправят пред действителността, че забавянето на пазара на сливания и придобивания може да е освен това от краткотрайно събитие.

Глобалните размери на M&A пазара се намаляват със 17% на годишна база до 2,1 трилиона $ съгласно данни на Bloomberg. Ускорението на инфлацията, ястребовите настройки на централните банки, войната в Украйна и трусовете по веригите на доставка бързо охладиха пазара след рекордните равнища през 2021 година

Банките също се отдръпват от кредитирането на огромни покупко-продажби, което удря частния капитал, който подхранваше взрива. Сделките се намаляват на всички главно райони и в множеството браншове.

Въпреки че банкерите комфортно означават, че интензивността остава над историческите междинни стойности, M&A пазарът нормално изостава от финансовия с няколко месеца. Шумът към фирмите със особено предопределение също заглъхва, блокирайки различен път към сливанията.

„ Знаем, че циклите на M&A пазара постоянно закъсняват “, разяснява Оливър Луткенс, BNP Paribas. „ Купувачите и продавачите нормално подписват покупко-продажби по сливания и придобивания, до момента в който стопанската система в действителност не смени посоката си, тъй като желаят да приключат положително съглашение, преди да е станало прекомерно късно “, изяснява той.

 Обемите на

Обемите на M&A пазара остават над историческите междинни равнища през първите шест месеца на годината. Графика: Bloomberg

Преследването на огромни, стратегически придобивания едвам ли ще бъде приоритет за доста компании през идващите месеци, така като те се концентрират върху подготовката на бизнеса си за допустима криза. Нарастващите цени на стоките, които удрят потребителските разноски по целия свят, не престават да тежат на цените на акциите и увереността.

„ Ще има волатилност през втората половина “ на годината, счита Майкъл Сантини, UBS Group.

„ Вероятно се приготвяме за по-активен пазар на сливания и придобивания и първоначални обществени предлагания през 2023 година, така като цикълът на повишение на лихвените проценти на Федералния запас може да завърши, когато излезем от 2022 година, а и ще имаме повече изясненост за икономическите вероятности “.

Някои вложители не престават да вършат залози, в това число инфраструктурни фондове, търсещи активи, които дават обещание мощна и постоянна възвръщаемост на фона на волатилността. Тази година Blackstone си партнира с италианското семейство Бенетон в опит да придобие магистралния оператор Atlantia; National Grid се съгласи да продаде 60-процентен дял от своя бизнес за транспорт на газ за 9,6 милиарда английски лири; групи се борят за присъединяване в звено на Deutsche Telekom за 20 милиарда евро.

 Технологичният бранш

Технологичният бранш към момента дава положителни благоприятни условия на пазара на сливания и придобивания. Графика: Bloomberg

Технологичният бранш към момента предлага положителни благоприятни условия за подписване на покупко-продажби и към този момент е обезпечил двете най-големи съглашения за годината: покупката на Microsoft за 69 милиарда $ на производителя на видеоигри Activision Blizzard и придобиването на Broadcom за почти 61 милиарда $ на доставчика на облачни калкулации VMware.

„ Компаниите към момента разполагат с рекордни равнища на кеш, по този начин че ще бъдат в положение да работят по стратегически благоприятни условия на по-атрактивни оценки “, разяснява Самир Сингх, Citigroup.

„ Това е миг на опция за тях, имайки поради краткосрочната неустойчивост на финансовите пазари ".

 Страховете от

Страховете от криза намаляват цените на покупко-продажбите на всички съществени пазари. Графика: Bloomberg

Разбира се, стресът на световните пазари е подтик за подписване на покупко-продажби по сливания и придобивания за някои компании. Необходимостта от бързо адаптиране към изменящите се привички на потребителите, трусовете по веригите на доставка или ускоряването на прехода към по-чисти форми на енергия са предпоставки за придобивания или корпоративни промени.

„ Всички гледат към новия свят, мислейки за провокации като инфлацията, енергийните доставки, Украйна и икономическото закъснение “, сподели Луткенс от BNP Paribas.

„ Приоритетите се изместват и се насочват към разнообразни типове покупко-продажби “.

През последните месеци автомобилната група Renault начерта проект за основаване на обособени бизнеси за електрически транспортни средства и за коли с мотори с вътрешно горене; производителят на медикаменти GSK продължи с отделянето на своето звено за здравеопазване; хранителният колос Kellogg минава към разделянето си на три компании.

„ Това е много смесено чувство – пазарът става все по-хладен “, разяснява Ерик М. Сведенбърг, сътрудник в Simpson Thacher & Bartlett. „ Пазарът на покупко-продажби не е затворен, просто е по-премерен “, прибави той.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg