Шест казана благословен курбан ,приготвен от членове на настоятелството на

...
Шест казана благословен курбан ,приготвен от членове на настоятелството на
Коментари Харесай

Навръх Илинден в селото на пророчицата Ванга, Рупите: Веселие, песни и хора огласиха двора на черквата „Успение Богородично“

Шест казана блажен курбан,приготвен от членове на настоятелството на храм „ Успение Богородично “ в петричкото село Рупите, на връх Илинден бе раздаден за здраве на миряните след празничната работа в чест на Старозаветният Пророк Илия живял към 900 години преди Рождество Христово. Пред храма отец Васил отслужи молебен и водосвет,след което освети курбана. Множество миряни се стекоха към храма, с цел да станат част от молитвеното свещенодействие.

По стародавна традиция от години в петричкото село Рупите хората се събират,празнуват и отдават курбан в чест на свети оракул Илия и в чест на Божията майка, на която е кръстена и локалната черква. Още преди обяд десетки миряни прииждаха към Божия храм в селото.

Вярващите възпламениха свещичка за здраве и благополучие на околните си и по-късно се отдадоха на диалози в красивия двор на черквата, чакайки да стане време за курбана. Майсторите готвачи Кръстьо и Иванка Харалампиеви и техните помощници се бяха погрижили да разхладят чакащите в жегата със студени питиета, на които се зарадваха най-малките.

Много от миряните носеха блага, които оставиха пред огромната икона на светеца. Получи се доста добре и съм сигурен, че на хората ще им хареса, като си хапнат за здраве. И шестте казана са приготвени от 5 мъжки овена. Средствата за курбана са събрани напълно от донори, които ни помогнаха за празника.

Пожелавам на всички локални от село Рупите и доста посетители от прилежащите села да са живи и здрави и да прекарат хубаво лято. Нека свети Илия и Бог да ги пазят “, сподели пред „ Струма ком “, локалният духовник Васил Тупаров, който от 44 години служи в храма и постоянно е в помощ на хората.

Дълги трапези се извиха до храма, празникът стартира от обяд с тържествена литургия и освещаване на майсторски приготвената курбан – супа, погачите, баниците и другите вкусотии, които бяха сготвени от локалните домакини и майстори – готвачи, пазители на старинни предписания, особено за днешния празничен ден.

Пълни маси с щастливи хора, музика, подарък от църковното настоятелство, локалните и кръшни хора, които се виеха, подсказваха на всички минаващи, че село РУПИТЕ чества. Празненствата продължиха и следобяд, а хората разясниха, че ще останат и вечерта, тъй като през днешния ден е празник и би трябвало да се чества, както прилича в името на Свети оракул Илия.Според националните поверия на този ден не трябва да се работи, с цел да не се разсърди светията.

Не бива и да се къпете в морето, даже да влизате във водите му, тъй като на този ден морето взима най-вече жертви курбан за светеца.Ревностен почитател на Бога и гневен разобличител на идолопоклонничеството, оракул Илия живял по време на цар Ахав и кралица Йезавел, които се нланяли на езическия господ Ваал.

Разгневен от нежеланието им да съблюдават заповедите на същинския Бог, светецът опитвал да им уточни верния път посредством опасност от суша и апетит, посредством чудеса и усърдни проповеди.

Пророк Илия съумял да обърне мнозина в правата религия, само че владетелите и по-голямата част от народа тънели в непочтеност.Огорчен, само че несломен, той траял дружно с ученика си Елисей да обикаля измежду хората и да ги поучава. След като получил предупреждение, един ден пророкът бил отвеян на небето от огнена каляска, като оставил на Елисей единствено горната си дреха.

Юдеите вярвали, че той още веднъж ще слезе измежду тях преди идването на Месията. Ето за какво когато след доста години се появил Йоан Предтеча, той постоянно бил считан за върналия се на земята оракул.

Св. Илия се уважава от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Снимки: Struma.com


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg