Шест години. Толкова време отнема на завършилите Станфорд колеги Красимир

...
Шест години. Толкова време отнема на завършилите Станфорд колеги Красимир
Коментари Харесай

Млада технологична компания с български съосновател е купена за 71 млн. долара

Шест години. Толкова време лишава на приключилите " Станфорд " сътрудници Красимир Пиперков и Сан Гънауардана да основат, развият и продадат основаната в Съединени американски щати компания за разбор на 3D геопространствени данни Enview. Срещу 71 млн. $ бизнесът им става част от американската компания Matterport, която основава цифрови модели на здания. Купувачът ще употребява технологията на Enview, с цел да разшири експертизата си за сегментиране на предмети в затворени пространства.

Освен съоснователя Красимир Пиперков Enview има и друга връзка с България. В средата на 2020 година компанията получи най-голямата си финансова инжекция от 12 млн. $. Рундът беше воден от българския фонд BrightCap, който обезпечи 2.5 млн. $ от сумата. Това е триумф и за рисковите вложители, чиято последна цел е да усилят цената на каузи си и да го продадат.
От университета до бизнес сцената
По-голямата част от живота си Красимир Пиперков прекарва в Съединени американски щати. През 1996 година, откакто приключва гимназия в София, той отпътува за Лос Анджелис дружно с майка си, която тогава печели зелена карта. Бакалавърската си степен приключва в Калифорнийския университет - Лос Анджелис, след което записва бизнес магистратура в " Станфорд ". Програмата е одобрена като център за предприемачество и подтиква студентите да стартират лична компания.

В търсене на нови бизнес хрумвания Пиперков среща Сан Гънауардана, някогашен негов сътрудник от университета, приключил докторска степен по аеронавтика и космонавтика. Няколко години Гънауардана е работил и към американската войска в Афганистан, където се среща с набирането и разбора на геопространствени данни за намирането на взривни устройства - развой, който лишава месеци и не дава гаранция за резултатите. С цел да подобрят технологията двамата сътрудници стартират взаимно да създават програмен продукт, който благодарение на изкуствен интелект бързо и дейно проучва 3D данни. Така през 2015 година в Сан Франциско те основават компанията Enview.
Реклама Дигитални карти
Суровата геопространствена информация нормално се събира посредством датчици, закачени на дронове или самолети, които обхождат огромни площи. Данните нямат стойност, преди да бъдат оценени и визуализирани. Именно това оферират бизнесмените от Enview. Те създават платформа, в която клиентите им вкарват към този момент събраните от тях данни, а изкуствен интелект ги класифицира за броени часове, съставяйки самобитна 3D карта на мястото. Нещо, което преди този момент се е предписание ръчно и от време на време е отнемало месеци работа.

Екипът на младата компания насочва решението си към две съществени групи клиенти - енергийни компании, които би трябвало да наблюдават електропреносните си мрежи, и държавни американски институции като военновъздушните сили на Съединени американски щати за обмисляне на задачи. Цената за клиентите им се дефинира от количеството обработени данни. Анализът на един квадратен метър варира сред 50 и 150 $. Това носи 2.8 млн. $ доходи на компанията за 2019 година От Enview не разясняват финансовите си резултати за 2020 и 2021 година

През първите пет години бизнесът на Enview се развива сполучливо и компанията усилва екипа си до над 20 души. Тя притегля вниманието и на американски фондове, като още през 2015 година набира 2.5 млн. $ капитал, а две години по-късно компанията получава и така наречен Series A инвестиция от 6 млн. $. Най-голямата финансова инжекция за Enview обаче се случва през 2020 година, когато набира 12 млн. $. Водещ рунда е българският фонд BrightCap, който влага 2.5 млн. $, а един от сътрудниците в него, Елина Халачева, влиза в борда на шефовете на компанията. След вложенията създателите към този момент имат миноритарен дял от бизнеса им.
Предизвикателства по пътя
Годината е сполучлива за набирането на капитал, само че пандемията забавя или замразява редица от плануваните покупко-продажби на Enview. " Държавните институции бяха най-големият източник на растеж за бизнеса ни в последните две години. Покрай ковид обаче те краткотрайно свиха бюджетите си и стопираха много от евентуалните ни контракти. Загубихме или се забавиха държавни поръчки за към 6 млн. $ ", разяснява пред " Капитал " Красимир Пиперков.
Реклама
В края на 2020 година екипът на Enview подхваща и друга смяна. Основателите вземат решение, че към този момент няма да продават софтуерното си решение на компании в енергийния бранш. " Стигнахме до извода, че директни продажби към тях няма да доведат до растеж на бизнеса, нужен за компания, финансирана от рискови вложители. Трябваше ни бързо развиване, а продажбата на енергийни компании е мудна. Първият ни контракт с Pacific Gas & Electric да вземем за пример лиши 22 месеца ", изяснява още Пиперков.
Сделка за милиони
Въпреки компликациите компанията стартира 2021 година сполучливо и подписва контракт с армията на Съединени американски щати на стойност 1.7 млн. $. Тогава се отварят и благоприятни условия за продажба на бизнеса. През годините от Enview отхвърлят редица оферти за покупка, само че през втората половина на 2021 година създателите стартират да водят договаряния с три капацитети купувача. " Всички бяха американски компании от разнообразни промишлености. Едната проучва външни пространства и работи с компании в региона на застраховките. Другата е с фокус към геостабилизация. Ние обаче избрахме Matterport, която има редкия късмет да цифровизира най-големия актив с света -- постройките. Има над 4 милиарда здания в света на стойност към 230 трлн. $ ", споделя българският съосновател. Matterport предлага общо 71 млн. $, половината от тях кеш, останалите в акции, с цел да придобие бизнеса на Enview.

Като вложител и с представител в борда на шефовете от българския фонд BrightCap също интензивно вземат участие в договарянето на параметрите по договорката. " Рядко се случва да има продажба през първите пет години от живота на един фонд - това нормално се случва, когато се появи покупател с добра договорка и условия. Такъв беше и казусът с Enview - те интензивно развиваха бизнеса си и имаха ликвидност за близо година, когато Matterport ги потърсиха ", разяснява пред " Капитал " Елина Халачева, сътрудник във фонда.
Съвместно решение
Американският покупател Matterport създава хардуерно и софтуерно решение. Компанията продава камери и датчици, с които клиентите им сканират бързо и качествено пространства или цели здания и основават така наречен digital twin - 3D модел с действителни размери. Основният бизнес на компанията обаче е софтуерното им решение, което може да се конфигурира на всеки смарт телефон и разрешава съвсем същия резултат, без да е нужна спомагателна техника.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Отбрана 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Икономика 3 Икономика Реклама
За първите 10 години от съществуването на компанията Matterport са се фокусирали над дигитализирането на здания. За идващите 10 години те виждат още повече благоприятни условия за напредък посредством датификация (datafication) -- извличането на информация от цифровите близнаци (digital twins). Тук са нужни умения и технологии, употребяващи изкуствен интелект, които автоматизирано и тъкмо да класифицират и сегментират предмети. Така всеки клиент, сходно на търсачката в Гугъл, може да ревизира елементи в парцела си. Именно тук софтуерното решение на Enview може да бъде потребно. " Към момента сегментацията се прави основно на база фотоси, а ние ще им помогнем да бъде също въз основата на 3D точки, като по този начин дружно ще можем да сегментираме повече предмети ", прецизира Пиперков.

" Извличането на данни от здания ни е бизнес цел за напредък през идващото десетилетие. Мощната технология за разбор на пространствени данни на Enview се вписва тъкмо в тази тактика и добавя платформата на Matterport. Заедно можем да предоставим разбор на данните на клиентите ни, обмисляне на пространствата посредством AI технология и разбор за потреблението на парцелите, с цел да осигурим оперативна успеваемост в напълно цифрова среда ", разяснява пред медиите изпълнителният шеф на Matterport Ар Джей Питман.

Kлиентите са от промишлености като: недвижими парцели, хотелиерство, продажби на дребно, обезпечаване, архитектура и строителство. С точни цифрови близнаци на своите здания, с богата информация за пространствата и предметите в тях клиентите могат елементарно да наблюдават активите си без нужда от непосредствено човешко наличие. Красимир Пиперков дава образец с веригата Starbucks, които работят със софтуера на Matterport. " Те имат над 30 хиляди заведения, които желаят да сканират всяка седмица. Така да вземем за пример могат да видят дали във всяко от тях е направена украсата за даден сезон ", споделя той и добавя: " Ако приказваме за хотели, техният мениджмънт с едно търсене може да разбере къде и какъв брой пожарогасителя има във всеки от тях или какъв брой прозореца с южно ревю има в даден хотел.

Всички 22 души екип от Enview стават част от Matterport и не престават да развиват продукта в границите на компанията. Основателите Красимир Пиперков и Сан Гънауардана също заемат мениджърски позиции надлежно в R&D и комерсиалното звено на Matterport. По думите на Пиперков задачата на екипа е до края на годината да пуснат на пазара взаимния им артикул за сегментиране на предмети. Вероятно екипът ще работи и по 3D визуализации на външни пространства и ще продължи плана си с армията на Съединени американски щати към този момент през компанията Matterport.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Кои саMatterportКомпанията е учредена през 2011 година в Сан Франциско от Дейв Гаусбек, Мат Бел и Майк Бийби. Бизнесът стартира с разработка на камери и датчици за 3D визуализации на вътрешни пространства и здания. Впоследствие екипът развива софтуерното си решение и предлага елементарно сканиране на пространства посредством смарт телефон, като клиентите заплащат месечен абонамент за потреблението му, който варира от 0 до 62 $ съгласно броя визуализации. Решението е известно измежду строители и организации за недвижими парцели, които оферират виртуални огледи. От основаването й компанията е минала през 13 рунда на финансиране с общ капитал над 400 млн. $, по информация на Crunchbase. Според последните публични данни за третото тримесечие на 2021 година компанията регистрира доходи 27.7 млн. $, или с 10% повече в съпоставяне със същия интервал 2020 година Абонатите им към септември се усилват със 116% на годишна база и към този момент наброяват 439 хиляди. По думите на Красимир Пиперков все още на покупка на Enview Matterport се е оценявала на 5 милиарда $, на 18 януари пазарната капитализация се е свила до 3.3 милиарда $, а екипът наброява към този момент над 500 души. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР