Шест години след терористичната атака на бургаското летище Сарафово наказани

Шест години след терористичната атака на бургаското летище Сарафово наказани ...

Черна дата: 6 години от атентата в Сарафово.

Шест години след терористичната атака на бургаското летище Сарафово наказани няма. С огромни затруднения в Специализирания наказателен съд се води делото, в което задочно подсъдими са ливанският гражданин с австралийски паспорт Мелиад Фарах и неговият сънародник с канадски паспорт Хасан ел Хадж Хасан. 
Двамата са обвинени, че са били помагачи на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни. 
Дълго разследване, заради много съдебни поръчки и опити на службите да открият смятаните за отговорни за смъртта на петимата израелци, българина Мустафа Кьосов и десетки ранени, станаха причина за късното внасяне на обвинителния акт в спецсъда. Трудностите около призоваването на чуждите граждани отложиха с година и началото на процеса. Когато това стана, възникна проблемът с разпитите. 
През спецсъда в София минаха десетки гранични полицаи, хотелиери и собственици на фирми за коли под наем от Бургас и района. Имаше и такива, които не дойдоха, заради невъзможност да платят пътя до столицата. Затова и съдебният състав проведе две изнесени заседания в Бургас. Голямото предизвикателството обаче предстои - разпитът на пострадалите и наследниците на загиналите - основно израелски граждани. Неофициалните варианти, които се обсъждат, са видеоконферентна връзка или командировка на съдебния състав, прокурорите и адвокатите в Тел Авив, за да ги разпитат на наша територия - в посолството ни там. Това обаче тепърва ще се решава. 
Пострадалите и наследниците на загиналите на 18 юли 2012 година бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Финансовите им претенции към Мелиад Фарах и  Хасан ел Хадж Хасан са за над 200 000 лева, но отсъствието на двамата подсъдими от съдебната зала подсказва, че колко и тежко да бъде наказанието им - то ще е символично.

Източник: bulnews.bg