Шест години след терористичната атака на бургаското летище Сарафово наказани

...
Шест години след терористичната атака на бургаското летище Сарафово наказани
Коментари Харесай

Черна дата: 6 години от атентата в Сарафово

Шест години след терористичната офанзива на бургаското летище Сарафово осъдени няма. С големи усложнения в Специализирания углавен съд се води делото, в което задочно подсъдими са ливанският жител с австралийски паспорт Мелиад Фарах и неговият съотечественик с канадски паспорт Хасан ел Хадж Хасан.

Двамата са упрекнати, че са били помагачи на починалия нападател Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Дълго следствие, поради доста правосъдни поръчки и опити на службите да открият считаните за виновни за гибелта на петимата израелци, българина Мустафа Кьосов и десетки ранени, станаха причина за късното внасяне на обвинителния акт в спецсъда. Трудностите към призоваването на непознатите жители отложиха с година и началото на процеса. Когато това стана, породи казусът с разпитите.

През спецсъда в София минаха десетки гранични служители на реда, хотелиери и притежатели на компании за коли чартърен от Бургас и региона. Имаше и такива, които не пристигнаха, поради неспособност да платят пътя до столицата. Затова и правосъдният състав организира две изнесени съвещания в Бургас. Голямото предизвикването обаче следва - разпитът на потърпевшите и наследниците на починалите - главно израелски жители. Неофициалните разновидности, които се разискват, са видеоконферентна връзка или командировка на правосъдния състав, прокурорите и юристите в Тел Авив, с цел да ги разпитат на наша територия - в посолството ни там. Това обаче занапред ще се взема решение.

Пострадалите и наследниците на починалите на 18 юли 2012 година бяха конституирани като частни обвинители и цивилен ищци. Финансовите им искания към Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са за над 200 000 лв., само че отсъствието на двамата подсъдими от правосъдната зала подсказва, че какъв брой и тежко да бъде наказването им - то ще е алегорично.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР