Шест държави подкрепят инициативата на Франция за нов начин на

...
Шест държави подкрепят инициативата на Франция за нов начин на
Коментари Харесай

6 държави подкрепиха Макрон за постепенно членство в ЕС

Шест страни поддържат самодейността на Франция за нов метод на разширение на Европейски Съюз, при който страните кандидатки ще бъдат одобрявани на седем стъпки и надлежно ще получават еволюционен непълен достъп до общите политики и фондовете на Европейски Съюз. Френската държавна секретарка по европейските въпроси Амели дьо Моншален назова кои са страните. Преди да влезе на съвещанието в Брюксел на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, тя ги изреди: Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Италия и Словения. Освен това добави, че чака скорошна поддръжка от Дания и балтийските страни.

По-рано шестте страни изпратиха писмо до ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което обявиха, че признават потребността от нов метод за преговаряне с кандидатките и упорстват още през март 2020 година той да бъде пробван, като се даде зелена светлина за договаряния със Северна Македония и Албания, които бяха блокирани от френския президент Еманюел Макрон на Европейския съвет през октомври.

Френската самодейност за последователно приемане се основава на опита, който Европейски Съюз е натрупал от договарянията с последните признати страни - България, Румъния и Хърватия, сподели министърката без портфейл Амели дьо Моншален. За две от тези страни - България и Румъния - бе въведен специфичен Механизъм за съдействие и инспекция, тъй като бяха признати незадоволително готови. Той би трябвало да бъде сменен по предложение на Европейска комисия от различен по-общ механизъм за господство на закона, който да следи по какъв начин действат правосъдните системи във всички страни от Европейски Съюз.

РАЗНОБОЙ

Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси през вчерашния ден направи обзор по какъв начин върви разговорът за върховенството на закона в Европейски Съюз, стартират през 2015 година, само че защото не реализира консенсус, не можа да одобри квалифицираните от ротационната председателка Финландия писмени изводи. Според неофициална информация единствено Унгария е била срещу, а 26 страни са подкрепили текста. Въпросът бе оставен за по-нататъшно разискване през декември след сформирането на новата Еврокомисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР