Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите

...
Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите
Коментари Харесай

Старозагорски читалища ще реализират проекти с финансиране от фонд „Култура“

Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите планове по Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество на Национален фонд „ Култура “.

Проектът „ Работилници за сръчни ръце и пъргави мозъци “ на НЧ „ Христо Танев 2020 “ в Стара Загора планува поредност от работилници за графична бродерия върху картон, курсове по бързо четене и по нейрографика. Дейностите са ориентирани към няколко възрастови групи – деца на 6-7 години, подрастващи на 11-12 години и 12+години. След направата на изделията, се плануват поредност от изложения, а също по този начин проява на продобитите умения за четене по случай 24 май. Сумата, която получава читалището, е в размер на 24 хиляди лв..

С 15 хиляди лв. ще бъде подкрепена фолклорната активност на НЧ „ Св. Климент Охридски “ – самобитна културна институция със 160-годишна история. Средище е на богата и разнообразна културно-просветна активност, сполучливо развива любителското творчество и със своята активност способства за опазването на българските дух и обичаи.

Отново с близо 15 хиляди лв. ще бъде осъществена концепцията на богомилското НЧ „ Иванка Терзиева 1927 “ за Празник на лютеницата и зимнината. Целта е да се съчетаят обичайните кулинарни занимания за сезона и района със актуалните способи за консервиране и обработка на зеленчуци. Предвидени са още надпревари за бързо бране, смилане и варене на лютеница в огромен тиган, както и лично етикиране на бурканчета. В Богомилово ще бъдат определени и спечелили в конкурс „ Най-добри пазители на фамилната софра “. Очаква се празникът да бъде през септември.

НЧ „ Христо Ботев 1952 “ в курортното населено място Старозагорски бани ще получи близо 14 хиляди лв. за реализирането на Интердисциплинарен план. С него ще се способства за развиването на любителските креативен групи – Певческа група „ Зорница “, Танцова група „ Еньовче “, Творческо ателие „ Чеканка “.

НЧ „ Пробуда-1928 “ в старозагорското село Змейово ще развива план „ Културно-историческо завещание в селски кътове “ с поддръжката на Фонда от близо 8 хиляди лв..

Едно от най-малките села в община Стара Загора – Руманя, също има утвърдена концепция. НЧ „Съзнание 1938“ ще получи 12 хиляди лв. за реализирането на концерт на любителска танцова група, с упоритостта да се трансформира в обичаен празник. Те ще сътворят „ Руманя танцува “.

Друг старозагорски план, позволен за финансиране от Фонд „ Култура “, е Любителски кино клуб. Идеята е на Творчески колектив „ На улицата “. Те ще основават любителска кино общественост, която ще твори късометражни документални и игрални филми и ще инициира първи любителски кинофестивал в града.

Допустими претенденти, които ще имат поддръжката на Фонда, са още и балетните школи „ Па Де Кре “ и „ Феерия “, както и ДЮССИ „ Алегра “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР