Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари през помощите,

...
Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари през помощите,
Коментари Харесай

ДАНС: Перат пари с помощи за COVID-19


Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари през помощите, които се отпускат на бизнеса поради пандемията от COVID-19, е открило финансовото разузнаване към ДАНС. Това излиза наяве от годишния отчет на финансовото разузнаване за 2021 година

Прането на пари става през помощи на други страни от Европейски Съюз, само че са забъркани български компании, разкриват от ДАНС. Обикновено помощта се отпуска на компания от друга страна в Европейски Съюз, а по-късно парите се трансферират на българско сдружение със същите притежатели като непознатата компания. Като учредения за прекачване на парите към България е " заем " или " заплащане по фактура ".

Съмнителни покупко-продажби и преводи на пари за над 4,2 милиарда евро е проверила ДАНС през предходната година. Като организацията е спряла преводи за над 3 млн. евро, които е изпратила на съответната прокуратура.

ДАНС е открила и необятно публикувана скица за пране на пари през бърза регистрация на компания в България от чужденец. По сметките на тези новооткрити компании постъпват огромни суми пари, които незабавно се трансферират към задгранични сметки. Като в множеството случаи чужденците са били придружавани при откриването на българската банкова сметка от един съответен български жител, твърди ДАНС, само че без да посочват името на медиатора.

" Установено е, че по новооткрити сметки на български сдружения, с най-малък капитал постъпват интернационалните валутни преводи за къс интервал от  време, следвани от разпореждане на средствата към сметки на разнообразни физически и юридически лица в страната и чужбина. Впоследствие са получени  голям брой SWIFT известия за непозволени преводи, което допуска, че постъпилите средства са генерирани от измами от вида „ обществено инженерство ”. Извършените интервенции не подхождат на в началото предоставената информация от лицата за осъществяваната от тях активност. Установена е честа промяна на собствеността на сдруженията. Не е установено сдруженията да правят действителна комерсиална активност на територията на страната, от което следва, че сметките се употребяват за директни за трансфериране на средства с неуточнен генезис. Откази за връщане на средства по отношение на получени претенции за връщане на преводи заради машинация ", написа в отчета на финансовото разузнаване. Тези случаи били предадени на Министерство на вътрешните работи.

ДАНС разказва още една скица в отчета си.

" В САД ФР – ДАНС е постъпила информация по реда на ЗМИП за осъществени съмнителни интервенции по сметка на българско комерсиално сдружение, възлизащи на над 480 хиляди евро. По случая е налице информация за бързо трансфериране на средства, без икономическа аргументация. За интервал от към четири месеца, по сметка на сдружението е осъществен кредитен оборот в размер на над 900 хиляди лв. и дебитeн в почти същия размер. В хода на работата по случая е открито, че кредитните обороти по сметката се натрупват главно от входящи преводи, подредени от три разнообразни сметки, открити в разнообразни търговски банки, с титуляр едно и също сдружение. Основанията за преводите са „ заплащане горива ”, „ превод по контракт за краткотрайно финансиране ”, „ фактури ”. Дебитните интервенции се характеризират с трансфериране на постъпилия финансов запас (обикновено още в деня на приемане на входящите преводи) към две сметки, открити в разнообразни търговски банки, на едно и също трето сдружение, като сумата на изходящите преводи постоянно съответствува с тази на входящите. Преводите се подреждат само, посредством електронно банкиране, а основанието за тях е „ По фактура ”. По сметка на сдружението не се следи осъществяване на действителна комерсиална активност. Установена е и съгласуваност сред гореспоменатите три търговски сдружения – сдружението наредител на средства към сметка на докладваното сдружение и дружеството-бенефицент на преводи от сметка на докладваното сдружение са благосъстоятелност на едно и също физическо лице, което е и упълномощено лице по сметка на докладваното сдружение ", написа в отчета на ДАНС. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР