Схема за източване на държавата чрез допълнителните квалификационни курсове за

...
Схема за източване на държавата чрез допълнителните квалификационни курсове за
Коментари Харесай

Как се придобива учителска квалификация - без изпит и срещу 200 лв. на ръка

Схема за източване на страната посредством спомагателните квалификационни курсове за учители разкриха работещи в Департамента за информация и рационализиране на учители към Софийския университет, пише в свое следствие " Флагман ".

Това е органът, който дава спомагателни квалификации на всички български учители, които станаха наложителни за оставането им в системата и кариерното им развиване с приемането на разпоредба 12 на Министерство на образованието и науката от 2016 година

Директор на Департамента, който е част от системата на СУ " Климент Охридски ", е проф. Росица Иванова. Според работещи в структурата точно проф.Иванова покровителства схемата, с която на учителите се дава наложителната към този момент спомагателна професионална подготовка (ПКС) 4 и 5 степен безусловно нелегално.

За провеждането на образованията на учителите в цялата страна има период – от 15 септември до 15 ноември, в който би трябвало да протича изпитната сесия. Този период обаче към този момент не се съблюдава и образованията се организират целогодишно, нелегално и изцяло бутафорно, нанасяйки големи вреди освен на държавния бюджета,  а и на цялата просветителна система. 

С смяната в закона образованието на учителите към този момент може да се реализира и от 3-те Синдиката на българските учители. Но изпитите и удостоверенията за приключена ПКС се получават от Департамента на СУ.

Магдалена Цонева, която е помощник в Департамента и води тези образования, направи шокиращи разкрития пред Флагман. Според нея от две години, откогато е призната новата разпоредба, образованията на процедура не се организират.

Директорката Росица Иванова работи взаимно със Синдиката на българските учители. 
Миналата година такова образование са провели към 24 000 български учители, а до април тази година – 9000 учители.

На процедура обаче образованията не се организират, а изпитите за тях са нелегитимни, твърди Цонева. 

" Вместо да ги води изпитна комисия от Департамента, директорката върви из градовете на страната, където в зали с трима нейни чиновници – инспекторът Елка Иванова, която се показва за доцент, пенсионерът Владко Владов, който дава отговор за сградния фонд, се показва като помощник и секретарката Нина Кожушкова, която също се показва като помощник – събират няколкостотин учители вкупом, вземат от тях сума от 200 лева на ръка и им дават нужния документ ", разказа Магдалена Цонева.Тя посочи, че на Департамента би трябвало да бъдат давани 60 лева за изпита и удостоверението.
Препитването се организира след приключването на курса, писмен е и продължава 5 часа.

Учителите би трябвало да разработят въпрос от специалността си, само че вместо това им били раздавани бели листове с печати, които те си вземат и си попълнят у дома, а след това предават на синдикатите, които ги предават на Департамента.

И без никакви старания, без образование, с помощ от шефа на Департамента за рационализиране, българските учители получават квалификационната степен, посредством която имат право на парична полза от страната, гневи се Цонева.

Всяка година бонус за нищо

След като получат съответната квалификационна 4-та или 5-та степен, учителите получават към заплатата си всеки месец до края на кариерата си надлежно 45 или 30 лева Така по безусловно противозаконен метод се източва бюджетът на страната, защото изпитите не се законни.

Прокуратурата



Магдалена Цонева описа пред Флагман, че две години с сътрудниците й не могат да работят поради метода, по който се организират квалификациите. За да свършат работата си би трябвало да имат хорариум от 360 часа на годината, само че те не съумяват заради новия метод на „ работа “ в Департамента - изолирани са от Департамента, тъй като са неуместни и не им дават часове.

Магдалена Цонева е подала към този момент сигнал за нарушаванията при приемане на квалификационната степен в Департамента към Софийския университет до прокуратурата.Първо тя е алармирала министъра на образованието Красимир Вълчев за казуса, ректора на Софийския университет " Климент Охридски " проф.дфн.Атанас Герджиков, само че жалбите й са били върнати към директорката Росица Иванова.

За нарушаванията с противозаконното разпределяне на професионални квалификации са сигнализирани и две от парламентарните групи – Воля на Веселин Марешки и Българска социалистическа партия.Социалистите даже са пуснали парламентарно запитване по въпроса до министър Красимир Вълчев и той би трябвало да отговори обществено дали проблем и какво ще се направи за разрешаването му, с цел да не се пилеят безсмислено милиони левове всяка година и организират бутафорни образования. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР