Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разби

...
Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разби
Коментари Харесай

Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари

Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разруши пловдивската прокуратура при взаимна акция с ГДБОП.

Става въпрос за извънредно мощна група, която е правила така наречен " фишинг закононарушения " - хаквани са банкови сметки в чужбина. Сумите в тях са пренасочвани към сметки на подставени лица в България. Повечето от тях са от Пловдив и са знаели са в какво вземат участие, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Всички към 15 наети в схемата са с невисок обществен статус, като за големите суми, които са теглили, са получавали алегорични хонорари.

Условието към наетите е всеки един от тях да е имал най-малко 2 банкови сметки. Крайната дестинация на изпраните пари е Китай.

Разбивани са единствено задгранични сдружения. В схемата няма забъркани български банки. В резултат на сполучливата акция преди да бъдат преносочени и изтеглени по сметката на единствено едно от поставените лица са блокирани над 1,7 млн. $.

Спрени са и други 1,4 млн. евро. В ареста са двама от уредниците на схемата - 62-годишна българка и 42-годишен ливанец. На върха на пирамидата са били двама чужденци - датчанин от арабски генезис и ливанец. Те са оповестени за интернационално издираване. Като за първия има издадена червана бюлетина по гледище на Англия.

От окръжната прокуратура в Пловдив са безапелационни, че с помощта на бързата интервенция на разследващети и експертите по киберсигурност е предотвранетено хакването на суми за над 40 млн. евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР