Шефове на големи фирми, свързани със строителството на пътища, са

...
Шефове на големи фирми, свързани със строителството на пътища, са
Коментари Харесай

Шефове на пътни фирми свързани с обучението на одиторите, които ги проверяват

Шефове на огромни компании, свързани със строителството на пътища, са индиректно обвързани с подготовката и образованието на самостоятелни инспектори, от които на процедура зависи предаването на новопостроения пътен обект на страната. Становището на пътните инспектори е обвързвано с сигурността на пътя.
 Министерство на вътрешните работи било последната институция, която е могла да предотврати нещастието край Своге
Това демонстрира следствие на Нова тв, излъчено в понеделник. От изнесените в него обстоятелства и от спомагателна инспекция, която OFFNews направи, става ясно, че шефовете на " Трейс " и " Юпитер 05 " имат директна връзка с процеса на подготовка на инспектори. Нещо повече - поръчките, които страната прави, с цел да наеме самостоятелни инспектори, минават през браншова организация, която е директно обвързвана с единия от двамата.

Става въпрос за Николай Иванов  - шеф на една от най-големите компании за мантинели у нас " Юпитер 05 " ООД Николай Иванов  и в това време ръководител на Управителния съвет на Българска браншова орагнизация пътна сигурност. В нея са регистрирани като членове огромна част от пътните инспектори в България, които е евентуално да са попадали на строителен обект с мантинели, създадени от " Юпитер ". 

От оповестената на страницата на организацията информация се вижда, че член на УС е доцент доктор Румен Миланов , който е със статут на почетен член на сдружението. Именно Миланов, който е приключил висшето си обучение в Академията на Министерство на вътрешните работи в Съюз на съветските социалистически републики, а през годините е оглавявал служби като Наиционална полиция, Наионална жандармерия, Националната работа за битка с тероризма, Националната работа за защита и извънредно непродуктивния орган за битка с корупцията БОРКОР, сега е учител в УАСГ и е директно виновен за образованието на инспектори. 

Това се случва само в УАСГ. Любопитното в тази ситуация е, че началник на катедра " Пътища " в университета е различен огромен строителен бизнесмен -  Николай Михайлов , ръководител на Надзорния съвет на " Трейс Груп Холд ". Това е компанията строител на пътя край Своге, където при злополука починаха 20 души. 

Като шеф на катедрата в университета, той се явява директен шеф на Румен Миланов. В същото време двете компании - " Юпитер 05 " и " Трейс " са в търговски връзки, защото втората поръчва мантинели от първата за пътищата, които строи.

" Проф. Михайлов няма нищо общо с инспекторите. Това, че е от катедрата, какво ги прави подвластни? Значи несъмнено подвластен е и американският президент, и някои други, несъмнено и вие сте подвластни някъде в малкия екран, несъмнено и аз съм подвластен ", разяснява пред Нова тв Миланов. Той е безапелационен, че заплахата от наказателно гонене е тази, която стопира сходно въздействие на строителните компании над инспекторите.

От " Трейс " от своя страна също отхвърлят взаимозависимост на обучаваните в катедрата на Михайлов инспектори с това, че специалността му няма нищо общо с пътния одит.

Шефът на " Юпитер 05 " Николай Иванов също счита, че в тази ситуация не става въпрос за спор на ползи, макар че инспектори настояват, че след привършване на курса им по образование, те са поканени да станат членове на браншовата организация. 

" Всички инспектори са изцяло самостоятелни и не мисля, че някой от тях е привързан с компанията. Те членуват при нас и присъединяване им е непринудено ", твърди Иванов.

От Института за пътна сигурност разясниха пред OFFNews, че на процедура огромна част от инспекторите в България са членове на Българска браншова организация Пътна сигурност. Справка на института, поискана от АПИ, демонстрира че единствено дребна част от тези хора са наемани за осъществяване на пътни одити.

В същото време нормативната уредба не изисква районните пътища да бъдат инспектирани. Според разпоредба, призната през 2011 година, приоритет в одитирането имат интернационалните пътища. Така на процедура излиза наяве, че пътищата в страната не са минавали пътен одит. 

Именно Институтът за пътна сигурност изнесе данни за нередности на пътя край Своге. Само ден преди жестоката злополука там, от организацията изнясат отчет, от който излиза наяве, че има поредност от пропуски в хода на проектирането, построяването, ремонта и въвеждането на пътя в употреба. Една от сериозните нередности при пътя са точно мантинелите, демонстрира анализът на института. В него се означават пропуски и при слагането на пътните знаци, а също и на разположението на тротоара за пешеходци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР