Шефът на тима на Тойота в световния рали шампионат Яри-Мати

...
Шефът на тима на Тойота в световния рали шампионат Яри-Мати
Коментари Харесай

Латвала: Хибридите остават в WRC поне още 4 години

Шефът на отбора на Тойота в международния рали шампионат Яри-Мати Латвала предвижда, че сегашните Rally1 коли и техните разновидности ще се употребяват най-малко още 4 сезона. Хибридните рали коли, основани по новите механически правила дебютираха през 2022 и се оказаха сполучливи, като и трите отбора в WRC записаха победи през сезона.

А главните недостатъци се оказаха дефектите в хибридните системи, които идват от един снабдител и които изтормозиха главно Хюндай, както и извънредно високите цени на тези коли, които ги вършат недостъпни за частни тимове.

Латвала изясни, че основава прогнозата си на последната среща сред ФИА, промоутъра на WRC и тимовете, като тематиката е била какви технологии за задвижване би трябвало да се употребяват след 2024, когато публично завършва действието на сегашните механически правила.
 Рованпера: С Танак в М-Спорт ще е по-трудно Рованпера: С Танак в М-Спорт ще е по-трудно
„ Обсъдихме всичко с ФИА и промоутъра, само че към момента няма публични решения – изясни Латвала пред финландската преса. – Личното ми мнение е, че тези хибридни технологии, които използваме в този момент, ще останат в спорта и след 2024, може би за още два сезона. Това става все по-вероятно. ”
 Танак: Мисля, че имаме късмет за купата Танак: Мисля, че имаме късмет за купата
В хода на 2022 година Латвала разгласи позицията на Тойота, че международният рали шампионат би трябвало да заложи на водорода като средство за задвижване на бъдещите рали коли. Тойота даже показа в Белгия и концептуален автомобил, задвижван с водород, само че към този момент това остава тематика за по-далечното бъдеще.
 В М-Спорт би трябвало да трансформират метода си на работа поради идването на Танак В М-Спорт би трябвало да трансформират метода си на работа поради идването на Танак
„ Водородът е доста забавен и има сериозен капацитет, само че 2025 е прекомерно скоро, с цел да разчитаме на тази технология – призна Латвала. – Основният проблем сега е, че в ралитата колите на водород ще могат да изминават доста дребни дистанции. ”
 Защо Хюндай си върна Брийн и взе Лапи? Защо Хюндай си върна Брийн и взе Лапи?
В същото време Опел към този момент развива напълно електрически рали автомобил, а от Рено оповестиха, че компанията може да влезе в WRC, в случай че в шампионата се употребяват електрически автомобили. Латвала обаче не приема електричеството като решение за ралитата.
 Еванс започва тестванията на Тойота Еванс започва тестванията на Тойота
„ Когато си в гората и гледаш права, спортната кола би трябвало да има собствен тон, който постоянно е трогателен, при електрическите автомобили това отсъства. На писта е друго, тъй като там колите се борят гума до гума и стават забавни борби. Не мога да си показва рали без тон. Но към момента няма нищо решено и за момента разискването на бъдещето на спорта е в застой ”, добави Латвала.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР