Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел призова Турция да спре

...
Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел призова Турция да спре
Коментари Харесай

Анкара трябва да спре проучванията за газ край Кипър, заяви Жозеп Борел

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел прикани Турция да спре "нелегалните " изследвания за газови залежи край Кипър, съобщи Франс прес.

Той насочи апела си в "Туитър " след среща с кипърския външен министър Никос Христодулидис.

Двамата са разговаряли през вчерашния ден за укрепването на районната непоклатимост и за понижаване на напреженията.

Жозеп Борел инспектира в Гърция външната граница на Евросъюза

"Демилитаризацията на изключителните стопански зони, оспорвани от Турция, би трябвало да се реализира според интернационалното право и напълно доброжелателно, както предлага Кипър ", съобщи Борел.

Република Кипър - приета от интернационалната общественост и членка на Европейски Съюз - има власт единствено върху две трети от острова. Самопровъзласилата се за страна Севернокипърска турска република е приета единствено от Турция, която нахлува в северната част на острова през 1974 година поради държавен прелом, целящ да причисли страната към Гърция.

Турция повишава напрежението край Кипър поради газовите сондажи

Преговорите под егидата на Организация на обединените нации за обединяване се провалиха през 2017 година и не са възобновени от този момент. Причина за това е откриването на залежи на газ в континенталния шелф, към който имат искания и Кипър, и Турция, добавя Българска телеграфна агенция.

"Турция реши да извърши шестото си нелегално сондиране за по-малко от година, в нарушаване на суверенните права на Кипър, като дестабилизира по този метод района ", съобщи Христодулидис след срещата си с Борел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР