Шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е получила

...
Шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е получила
Коментари Харесай

Шефът на фармацевтичния съюз получи обвинение за всяване на паника

Шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е получила обвиняване от прокуратурата за всяване на суматоха по отношение на нейни изявленията пред БНР и Българска национална телевизия във връзка снабдяването с медикаментите в страната, заяви самата тя през днешния ден. Обвинението е по член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс - " Който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години ".

" В тези мои медийни изяви осведомявам българското общество за значими въпроси – презапасяването с лекарствени артикули, нуждата от рецепта при разпределяне на медикаменти по лекарско наставление, нуждата от еластичност на законодателството и възможност от дефицит на избрани медикаменти. Също по този начин молих за човещина в работата на контролните институции при опазване на потенциала им за надзор ", разяснява проф. Стоименова в изказване, оповестено на уеб страницата на съюза.

От седмици фармацевтите водят дискусия по няколко казуса в опазването на здравето - замяната на истински медикаменти с техни генерични заместители, драконовските инспекции за изписване на медикаменти без рецепта по аптеките, стихийното самолечение с препарати от съмнителна изгода и разтърсванията в доставките на медикаменти.

Прокуратурата и още няколко институции започнаха масирани инспекции по фармациите, до момента в който в това време здравният министър Кирил Ананиев разпореди медикаментите на хронично болните да се дават по омекотен ред, единствено против показване на рецептурна брошура с предходни покупки на медикаменти. Така се стигна до неуместната обстановка от една страна пациентите да купуват лекарства с " предписания по Вайбър ", а от друга - това да се счита за нарушаване.

" Още преди оповестяването на изключителното състояние, магистър-фармацевтите в България, които съставлявам бяха подложени на масирани инспекции от 5-6 институции по едно и също време, което затрудни, както работата им, по този начин и обслужването на жителите. Неколкократно в медийни изяви, както аз, по този начин и мои сътрудници разказахме по какъв начин в началото протичаха инспекциите и в контрастност на това, каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни миг ", разяснява и през днешния ден проф. Стоименова.

По-рано фармацевтите поведоха и акция за облекчение на изискванията за продажба на медикаменти. Министерство на здравеопазването предложи промени, които да разрешат на фармацевтите да заменят изчезнали медикаменти с техни генерични заместители при липса на наличия по време на изключителното състояние. Българският лекарски съюз и пациентите застанаха остро против фармацевтичния съюз по този въпрос и в последна сметка министерството отдръпна измененията.

В последните си медийни изяви проф. Стоименова разясняваше логистичните проблеми пред доставките на медикаменти, само че изказванията й мъчно могат да бъдат възприети като предизвикващи суматоха. " Очаква се дефицит на някои медикаменти, така като  главните първични материали се купуват и внасят главно от Китай и Индия, откъдето това към този момент става по-трудно ", предизвести тя пред Българска национална телевизия преди 3 дни. Но акцентира, че множеството лекарства имат аналози, а производителите към момента разполагат със ресурси на първични материали.

" Един къс обзор на делата по член 326, ал.1, по който е обвиняването, предявено към мен демонстрира, че делата по този член са за оставени подправени сигнали за взривни устройства и погрешни повиквания за помощ на телефон 112... Да се приравни даването на справедлива информация по отношение на вероятни обстановки в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по несъмнено уравновесен метод, учредено на разбори, рекомендации от Световната здравна организация, Европейска комисия, Европейска организация по медикаментите и други източници към погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, значи жестоко тъпчене на правилата залегнали в Закона за нормативните актове ", разяснява в изказването си ръководителят на фармацевтичния съюз.

" Ако следваме “логиката ” на обвиняването, то за същото може да бъде упрекнат и изпълнителният шеф на Европейската организация по медикаментите, на чиято интернет страница постоянно се качва информация за дефицита на медикаменти в изискванията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за превъзмогването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна управителна група на Европейски Съюз за дефицит на медикаменти, породени от огромни събития, ръководителите на лечебни заведения и лекари от девет европейски страни, които обявиха в отворено писмо предходната седмица, че има ресурси от някои медикаменти единствено за две седмици, и приканиха за по-голямо европейско съдействие за решение на казуса, както и десетки представители на институции у нас, в Европейски Съюз и Съединени американски щати, които разясняват тази проблематика ", показва проф. Стоименова. И приключва:

" Независимо, че сега в изискванията на изключително състояние са лимитирани някои наши съществени права, ние живеем в правова страна, където разногласията са вземат решение посредством обективен правосъден развой, а страната дава отговор за незаконосъобразни актове и дейности на нейните органи и длъжностни лица. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и всекидневието ни е променено фрапантно, към момента можем да разсъждаваме и мислим сериозно. Очевидно е, че сме изправени освен пред пандемия от COVID-19, само че и пред нещо доста по-различно от битката с вирус – рецесия, която не е здравна и с доста по-дългосрочни последствия. И по какъв начин ще я назовем? "

Цялото й изказване - тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР