Шеф Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран,

...
Шеф Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран,
Коментари Харесай

От 2 март излизат рецепти за любими ястия от кухнята на баба

Шеф Светлана Илиева , известно и обичано лице от телевизионния екран, показва обичаните си предписания от бележника на баба си – дамата, запалила в нея любовта към кулинарията. С почитание към традициите Светлана деликатно сортира и подготвя с доста любов и внимание редица типични за трапезата на нейното – а и на доста други български фамилии – ястия като тестени произведения, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си фенове не просто предписания, само че и привързаността си към фамилията, и пристрастеността си към храната.
Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват отлично тази скъпа сбирка от предписания за вкусни ястия и вършат това издание незаместим асистент за всеки, който обича българската кухня.
 Откъс от Живописна България на Иван Вазов Откъс от " Живописна България " на Иван Вазов
ВИТОША По заник-слънце Витоша добива изключително неотразим тип. Лучите на заходящето слънце обливат с гальовен розов цвят скалите на Камен дя...
Илиан Илиев е световнопризнат кулинарен фотограф , стилист, учител и създател на готварски книги.
Относно работата си по „ Тефтерът на баба “ той споделя:
През лятото на 2019 година бях поканен да провеждам фестивал на българската просвета и кулинария в Китай. С мен трябваше да замине и жена готвач, и това беше началник Светлана Илиева, която до тогава не познавах. По време на 12-часовия полет до Гуанджоу подготвихме 5-степенното меню, с което щяхме да зашеметим китайския народ в кулинарно отношение. Още на първата вечеря, която ние сервирахме в Китай, бяхме напът да катастрофираме с менюто... Оказа се, че нашите посетители не харесаха нашата национална горделивост – шопската салата, тъй като те не ядат сурова краставица. А за прелестно опечената тиква с орехи, алена боровинка и мед ни обясниха, че тиквата не се пече, а се вари на пàра: „ Вижте вашата какъв брой е изгоряла, по този начин не трябва да се сервира...! “.
Още същата вечер събрахме незабавен съвет за избавяне на достолепието на българската кулинария и се взе решение! Светлана извади от бележника на баба рецепта за пилешка чорба и бухтички, а аз прибавих обичаната ми зелева салата от два типа зеле, морков, праз лук, лимон, чесън и люта чушка – и нещата си пристигнаха на мястото. И по този начин бележникът на баба избави нашата чест, а през останалите 20 дни аз непрекъснато слушах за прелестните гозби, които ѝ е готвила бабата на Светлана. На закуска, обяд или вечеря аз чувах: „ И да ти кажа, баба това ще го подготви ей по този начин... “ Тефтерът на баба стана част от нас и когато се върнахме назад в София и Светлана ме попита дали ще се съглася да създадем книга с бабините предписания, аз просто отговорих: „ И ще се споделя „ Тефтерът на баба “!
 Очаквайте нов трогателен трилър от авторката на Сушата Джейн Харпър Очаквайте нов трогателен трилър от авторката на " Сушата " Джейн Харпър
Двама братя се срещат при оградата, разделяща фермите им. Нейтън и Бъб са близки съседи, а не са се виждали от месеци. Домовете им са н...
Тази книга освен ще ви върне в детството и ще подсети за забравени вкусни манджи, освен ще ви научи по какъв начин да готвите бабини гозби, само че ще покаже и по какъв начин може една баба да остане в сърцето на внучето си вечно. Как може моралът и желанието да си добър човек и да си постоянно положителен, да се предава през поколенията. Тази книга е един прелестен образец по какъв начин храната събира хората, без значение от възрастта, и ги прави щастливи.
Шеф Светлана Илиева приключва гимназия по туризъм с профил „ Производство на храни и питиета “ през 2012 година Продължава образованието си и със специализацията в лицей по туризъм – филиал на Варненски свободен университет. През 2018 година взема присъединяване в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където приключва на влиятелното трето място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР