Шедьовърът на Рембранд “Нощна стража” ще бъде реставриран пред очите

...
Шедьовърът на Рембранд “Нощна стража” ще бъде реставриран пред очите
Коментари Харесай

“Нощна стража” на Рембранд ще бъде реставрирана на живо в музея и онлайн

Шедьовърът на Рембранд “Нощна стража” ще бъде реставриран пред очите на публиката както в Националната изложба на Холандия, по този начин и онлайн – пред целия свят. Новината беше обявена от куратора на галерията.

“Нощна стража” е най-известното произведение на Рембранд. Картината е приключена през 1642 година и е съвсем 4 м висока и 4,5 м необятна и тежи колосалните 337 кг. Поради нейните размери е извънредно мъчно и рисково тя да бъде премествана от мястото й в Националната изложба.

Първоначално “Нощна стража” е трябвало да бъде колективен портрет, поръчан на Рембранд от кмета на Амстердам по това време. Портретите тогава били статични, само че Рембранд нарушава всички правила и изпълва платното с придвижване и деяние – нещо невиждано до този миг в Холандската златна ера.

Снимка: Getty Images

Любопитното е, че картината не се споделя “Нощна стража” – това нейно име идва от потъмняването на платното поради нанесения върху нея лак.

Снимка: Getty Images

През годините “Нощна стража” е била подложена на няколко акта на вандализъм от гости. През януари 1911 година мъж атакува картината с нож, само че съвсем не съумява да й навреди. Същата офанзива се повтаря и през 1975 година, когато цели части от платното са нарязани. Именно тогава е приключена и последната реституция на картината. През 1990 година различен клиент напръсква картината с химикал, който – за благополучие, не нанася вреди върху нея.

Снимка: Getty Images

Реставрацията се чака да стартира през юли 2019 година Около картината ще бъде издигната специфична транспарантна стая, в която ще се обитават реставраторите. Преди някой от тях да е докоснал платното, ще бъдат осъществени голям брой измервания и изследвания, с цел да бъде възобновена по най-хубавия метод, показват от музея.

От Националната изложба не показват какъв брой пари ще коства реставрацията, която вероятно ще продължи години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР