Шансовете за кабинет са нула, категорични са депутати от 48-ото

...
Шансовете за кабинет са нула, категорични са депутати от 48-ото
Коментари Харесай

Анализатори, социолози и политици пред “Труд News”: С мандат за БСП отиваме на избори

Шансовете за кабинет са нула, безапелационни са депутати от 48-ото Народно заседание
Еднолична власт и след края на 48-ото Народно събрание

Връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия е предупреден край на 48-ото Народно заседание и България още веднъж отива на избори, разясниха пред “Труд News ” политолози и депутати във връзка на решението на президента Румен Радев да избере още веднъж парламентарната група на Българска социалистическа партия за конституционната процедура по сформиране на държавно управление. Президентът Румен Радев не желае да има държавно управление, желае да има избори, връчвайки третия мандат на Българска социалистическа партия, съобщи пред “Труд News ” общественият антрополог Харалан Александров. От “Дондуков ” 2 оповестиха в последния вероятен миг в неделя за поканата на Радев от Българска социалистическа партия да получат третия мандат в понеделник, когато по конституция изтича срокът за процедурата по връчването му.

“С връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия фрапантно понижават възможностите за съставянето на държавно управление. Реално Румен Радев желае да ръководи еднолично страната още 5 месеца “, означи и политологът доцент доктор Стойчо Стойчев.

“Даването на третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия значи предварителни парламентарни избори в края на март или началото на април. Политическата рецесия в България продължава с цялостна мощ и ни чакат нови месеци безвремие, ръководство на служебно държавно управление и липса на парламент ”, съобщи националният представител от ГЕРБ-СДС Анна Александрова. “Единственият удовлетворен от всичко това може да е президентът Румен Радев. Тези, които той сътвори и в този момент дефинира като шарлатани и хората, които се сплотиха под юмрука му, подсигуряваха едноличната му власт и след края на 48-ото Народно заседание ”, безапелационна бе Александрова.

По-рано денем сътрудника є от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев още веднъж повтори тезата на партията си, че е невероятно сформиране на държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. “Ако президентът Радев го даде на Българска социалистическа партия, ще ни обрече на избори ”, уточни Делян Добрев и добави, че с мандат при левицата “шансът за сформиране на държавно управление “е нула ”. Надежда Йорданова от Демократична България също сподели, че “няма изключително огромни шансове Българска социалистическа партия да сформира постоянно държавно управление с третия мандат ”.

От Политическа партия към този момент оповестиха, че вид за кабинет с третия мандат има единствено, в случай че той отиде при Демократична България. А от “Възраждане ” са безапелационни, че би трябвало да се отиде на избори.

Единствено от партията на Стефан Янев “Български напредък ” през днешния ден незабавно заявиха, че са подготвени да договарят с Българска социалистическа партия: “Ако бъдем поканени на диалози, ще участваме градивно и ще подкрепим напъните за реализиране на единодушие ”, се споделя в позиция на групировката. И още: “Позицията ни за нужда от съдружно съглашение, с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения, остава непроменена ”.

От началото на политическата рецесия у нас през 2020 година това ще бъде четвъртият път, когато Българска социалистическа партия ще получи мандат за сформиране на държавно управление, като предходните три пъти от “Позитано ” 20 връщаха несбъднат мандата за кабинет.
По Конституция до момента в който при първите две политически сили мандатът се получава от претендент за министър-председател, то при третия мандат той се разпорежда на парламентарна група, която от своя страна да уточни претендент за министър-председател. Пак в главния закон на страната ни няма периоди по реализирането на третия мандат, само че конституционалисти неведнъж разясниха, че откакто при първия изследователски мандат, който е личен и се получава от претендент за министър председател, само че има период от седем дни, то при третия опит за сформиране на кабинет следва да се съблюдават така наречен “разумни периоди ” в правото.

Самата председателка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още в последните дни на 2022 година разгласи, че президентът Румен Радев този път е забавил доста процедурите по първия и втория мандат. “Това е изгубено политическо време ”, сподели тогава Корнелия Нинова, която постоянно подлага на критика президента. Любопитната детайлност, която през днешния ден бе припомнена в мнения от обществените мрежи, е че в понеделник председателката на Българска социалистическа партия има и рожден ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР