Шансът глобалните температури да достигнат временно 1,5 градуса над доиндустриалните

...
Шансът глобалните температури да достигнат временно 1,5 градуса над доиндустриалните
Коментари Харесай

Критичната точка в глобалното затопляне може да бъде достигната скоро

Шансът световните температури да доближат краткотрайно 1,5 градуса над доиндустриалните равнища през идващите пет години към този момент е 40 %, като се покачва, оповестиха международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Това не значи, че светът ще премине сериозната граница, сложена от Парижкото съглашение за климата, която съгласно експертите е таванът, с цел да бъде избягнат пагубен резултат. Парижкото съглашение преглежда температурите за 30-годишен интервал, а не през самостоятелни години.

Прогнозата в отчета на Световната метеорологична организация (СМО) обаче демонстрира, че " се доближаваме измеримо и непреклонно " до тази граница, сподели генералният й секретар Петери Талас. Той дефинира проучването като още едно предизвестие да бъдат понижени парниковите излъчвания.

Всяка година от 2021 до 2025 евентуално ще бъде с един градус Целзий по-топла, откри проучването. Шансът най-малко една от тях да стане най-топлата, откогато се води статистика, е 90 %. Досега върхът принадлежи на 2016 година

През 2020 година - една от трите най-топли, междинната температура беше 1,2 градуса Целзий над доиндустриалнте равнища. Затоплянето ще засегне съвсем всички региони.

СМО употребява данни от няколко източника, измежду които на НАСА и на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

Докладът предвижда увеличена възможност за тропически циклони над Атлантическия океан, повече превалявания в Сахел в Африка и в Австралия и засушаване в югоизточна Северна Америка.

Като погледнем топлинните талази в морето и на сушата, топенето на ледовете, стоплянето на океаните и миграцията на типовете към по-прохладни региони, " това са повече от температури " - сподели Ръсел Воуз от центъра за климатични разбори на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата. - Има промени в атмосферата, океаните, ледовете и биосферата, които демонстрират затоплящ се свят. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР