Шакир Йозкан Торунлар ще бъде новият посланик на Турция в

...
Шакир Йозкан Торунлар ще бъде новият посланик на Турция в
Коментари Харесай

Турция назначи посланик в Израел за пръв път от 2018 г.

Шакир Йозкан Торунлар ще бъде новият дипломат на Турция в Израел, заяви турската телевизия Халк ТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението за назначението на новия дипломат е утвърдено от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В интервала 2010-2014 година Торунлар е служел като общоприет консул в Ерусалим и дипломат в Палестина.

Двете страни отзоваха посланиците си през 2018 година, откакто 60 палестински стачкуващи бяха убити от израелските сили по време на митинги в Газа против откриването на американско посолство в Ерусалим.

Двустранните връзки сред Израел и Турция се изостриха през 2010 година, когато израелските сили направиха интервенция против турския транспортен съд " Мави Мармара ", пренасящ филантропична помощ за линията Газа - палестински анклав, намиращ се под израелска обсада.

След повече от десетилетен дипломатически раздор през последните месеци те започнаха стъпки към започване на нова епоха в връзките.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу се е обадил нощес на посланиците и ги е уведомил за новите им назначения. Съгласно решенията заместник-министърът на външните работи Седат Йонал е назначен за непрекъснат представител на Турция в Организация на обединените нации в Ню Йорк, а заместник-министър Фарук Каймакчъ - за непрекъснат представител в Европейски Съюз в Брюксел.

По-рано Израел също утвърди назначението на дипломат в Турция и за първи дипломат на Израел в Турция от 2018 година бе избрана Ирит Лилиан, шарже д'афер (изпъняващ длъжността посланик) в Анкара от февруари 2021 година - интервал, в който двете страни направиха постепенни стъпки към цялостно възобновяване на дипломатическите връзки. Тя е била също дипломат в България в интервала 2015-2019 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР