Шафранът е популярна подправка, известна със своя уникален вкус, аромат

...
Шафранът е популярна подправка, известна със своя уникален вкус, аромат
Коментари Харесай

Може ли да се отглежда шафран в България?

Шафранът е известна фалшификация, известна със своя неповторим усет, мирис и цвят. Освен това е високо скъп поради лечебните си свойства и се употребява от хиляди години в обичайна медицина.

В България шафранът се отглежда сполучливо във всички региони, тъй като климатът е съвършен за него. Въпреки че шафранът произлиза от топли стани като Иран, шафрановите луковици са студоустойчиви и най-интересното е, че цъфтят даже когато вали сняг.

Ако се интересувате от развъждането на шафран в България, ето управление, което ще ви помогне да започнете.

Подберете подобаващ посадъчен материал. На пазара се оферират разнообразни типове луковици. За да не се разочароват, градинарите би трябвало да се срещнат авансово с размера и възрастта на луковиците, в които които ще влагат.

Луковици с размер 7-8 са три годишни и дават цветчета още при първата година на засяване. Това ги прави идеални за пускане на шафранов план в градината.

Важно е да се посочи, че всяка луковица с по-малък размер няма да цъфне преди да навърши три години.

Изисквания към почвата за развъждане на шафран

Шафранът е внимателно растение, което изисква добре дренирана почва. Почвата би трябвало да е богата на органична материя, защото това ще обезпечи нужните хранителни субстанции за здравословен напредък. В България шафранът се отглежда в глинеста почва, която е примес от пясък, кал и глина. Шафранът пораства добре с плевелните асоциации.

Климатични условия при развъждане на шафран

 Шафран

Шафранът е просвета за студен сезон, която изисква студен и изсъхнал климат за верен напредък. България има топло лято и прохладна и влажна зима, което я прави идеална за развъждане на шафран. Растението също по този начин изисква излагане на директна слънчева светлина най-малко 6 часа дневно.

Засаждане на шафран

Шафранът нормално се засажда през есента, когато температурата е ниска и почвата е влажна. Важно е да изберете място с добър дренаж, защото растението е податливо на кореново изгниване, в случай че почвата остане прекомерно влажна. Луковиците би трябвало да бъдат засадени на към 10 сантиметра дълбочина и на разстояние към 15 сантиметра една от друга.

Поливане на шафран

Шафранът изисква постоянно поливане, само че е значимо да се заобикаля преполиването, защото това може да докара до гниене на корените. Почвата би трябвало да се поддържа непрекъснато влажна, само че не преовлажнена. В България дъждовният сезон обезпечава задоволително влага за растенията, само че през сухите летни месеци може да се наложи в допълнение поливане.

Прибиране на реколтата

 Реколта от шафран

Шафранът се бере през есента, през месеците октомври и ноември, когато цветовете са в цялостен подем. Цветовете би трябвало да се берат по-рано, защото на този стадий близалцата са по-ароматни. След това близалцата по известни като стигми, се изсушават и се употребяват като фалшификация. Важно е да боравите деликатно с цветята на потребния шафран, защото те са деликатни и елементарно могат да бъдат развалени.

В умозаключение, развъждането на шафран в България е отлична опция както за фермери, по този начин и за градинари без опит. С идеалните си климатични и почвени условия България е доста подобаваща за развъждане на шафран. Като следвате тези инструкции, можете да отгледате собствен личен шафран и да се насладите на неповторимия усет и изгодите за здравето от тази скъпа фалшификация.

А когато се сдобиете с невероятното растение, не пропускайте да приготвите:

- месни ястия с шафран;

- супи с шафран;

- десерти с шафран.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР