Ш естото служебно правителство в най-новата ни история започва работа

...
Ш естото служебно правителство в най-новата ни история започва работа
Коментари Харесай

Разликите между редовния и служебния кабинет

Ш естото служебно държавно управление в най-новата ни история стартира работа от на следващия ден. То ще бъде ръководено от Стефан Янев.

Какви са разликите сред постоянния и служебния кабинет

Основната разлика идва от метода на конституиране. Служебното държавно управление е необикновен тип държавно управление, което се избира и назначава от президента, който дефинира министър-председателя и персоналния му състав. То има краткотраен темперамент и съществува до избиране на ново държавно управление по открития в закона ред. Срокът му на работа всекидневно е към 3 месеца – 2 месеца за осъществяване на парламентарните избори и 1 месец за свикването на новоизбрания парламент, написа

Конституцията планува и догадка, при която служебното държавно управление може да действа и при работещ парламент. Това е допустимо, в случай че то е назначено в последните 3 месеца от мандата на президента, защото в този интервал той не може да разпусне законодателния орган.

Какви са пълномощията на служебното държавно управление и коя е най-важната му задача

Служебният кабинет извършва същите функционалности, каквито Министерският съвет, само че в практиката е признато, че взема решение само настоящите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. Такова държавно управление обаче не следва да бъде подценявано, защото може да взема и политически решения, имащи значими и дълготрайни последствия. Най-важната му задача обаче е да приготви и организира предварителните парламентарни избори.

Президентът може да прави промени в структурата и състава на служебното държавно управление в хода на неговата работа.

Предишните служебните държавни управления на България след 1990 година:

"Инджова " - 17 октомври 1994 - 25 януари 1995

"Софиянски " - 12 февруари 1997 - 21 май 1997

"Райков " - 13 март 2013 - 29 май 2013

"Близнашки " - 6 август 2014 - 7 ноември 2014

"Герджиков " - 27 януари 2017 - 4 май 2017
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР