Сградата с редакциите на международни медии в Газа беше разрушена

...
Сградата с редакциите на международни медии в Газа беше разрушена
Коментари Харесай

Шестият ден от израело-палестинския конфликт взе жертви - 14 палестинци, 8 от които деца

Сградата с редакциите на интернационалните медии в Газа беше разрушена при израелска офанзива.

Шестият ден от рецесията взе цивилни жертви - 14 палестинци, 8 от които деца и един израелец.
Пратеник на американската президентска администрация дойде в Тел Авив, в опит да се приключи огънят.

Вижте хронологията на израело-палестинския спор през последните часове.

Газа. Ранният следобяд. Бърза евакуация от постройката с интернационалните редакции. Собственикът на зданието бил предизвестен от израелската войска, че в идващия 1 час постройката може да бъде атакувана. Обкръжен от публицисти притежателят обезверено се опитваше да разубеди израелските военни:

" Трябват ни 10 минути. Както виждате към мен са единствено хора от медиите ", съобщи Джюад Махди, притежател на атакуваната постройка.

Служител от от Асошейтед прес добави, че в постройката медията има доста техника, в това число камери и монтажни станции.

" Собственикът на постройката ни сподели да се евакуираме. Сега чакаме да разберем дали постройката ще бъде атакувана ", добави Хеба Аакила, кореспондент на " Ал Джазира ".

Атаката беше осъществена в избраното време. 12-етажната постройка, в която се обитаваха редакциите на интернационалните медии рухна.

Освен Асошейтед прес там се обитаваха " Ал Джазира " и още няколко задгранични медии, както и офиси на компании и частни жилища. Говорител на израелската войска съобщи, че в постройката е работила клетка на " военното разузнаване на " Хамас ".

Израелската офанзива беше в отговор на палестински удар против жилищен блок в град Рамат Ган. При офанзивата почина 50-годишен мъж.

През нощта при израелски боен удар починаха 10 души от едно семейство. Оцеля единствено бащата и най-малкото дете. То било намерено измежду руините до безжизненото тяло на майка си.



Палестинците през днешния ден празнуват Накба - " злополуката " - по този начин назовават деня, в който преди 73 години е основан Израел. В палестинските територии годишнината беше маркирана със сирени. В знак на взаимност с палестинците в доста страни през днешния ден се организират демонстрации.

В Париж митингът беше неразрешен. Стигна се до конфликти с полицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР