Севлиево отново събра най-добрите фотографи-ценители на дивата природа от цял

...
Севлиево отново събра най-добрите фотографи-ценители на дивата природа от цял
Коментари Харесай

Кметът д-р Иванов откри изложбата на 14-и фото салон Дивото и връчи традиционната награда от името на Община Севлиево

Севлиево още веднъж събра най-хубавите фотографи-ценители на дивата природа от целия свят, уловили през своите обективи емблематичните фрагменти през годината, които още веднъж откриха място в албум, с цел да учат поколенията на обич и поклонение към живота. От общо 275 създатели с 2 262 фотографии от 45 страни, журито оцени 197 създатели от 37 страни с 517 фотографии за финалната селекция, а 76 от тях бяха подредени в изложбата, която през днешния ден кметът на Община Севлиево доктор Иван Иванов откри.

“С голямо почитание желая да изкажа своята задоволеност от това, че този фото салон за 14-и път избира семейството на Севлиево. Радва ме и констатацията, че от година на година има развиване, а тази година - връх на броя страни, от които имаме участници ”, обърна се кметът в приветствието си към присъстващите.

“Радвам се да видя доста от представителите на локалния фотоклуб ”, подчертава той и добави: “Те преди дни имаха свое фотографско събитие, което се трансформира в празник на фотографията - представянето на кино лентата " ЯВОР от Форек " на художника - фотограф Явор Попов, който ни върна обратно във времето и макар все по-дигитализиращия се свят, ни даде опция да се докоснем до аналоговия ”, показа доктор Иванов и посочи: “Не единствено до аналоговата снимка, само че и до аналоговия метод на живот, който все по-често забравяме. Никак не е неприятно да учим децата си на това! ” Той призна, че е “голям последовател на аналоговия метод на живот, макар неизбежното и навсякъде потребление на всички цифрови устройства за връзка в актуалния свят ”.

В умозаключение кметът благодари на Национална академия " Янка Кюркчиева ” за устойчивото партньорство и прикани севлиевци и гостите на града да прегледат изложбата, която ще остане във фоайето на Общината няколко седмици. Той пожела на всички присъстващи “да бъдат здрави, да бъдат “на фокус ”, да снимат повече и да е сполучлив форумът ".

“Севлиево е град с обичаи във фотографията, само че малко по малко се трансформира и във фотографския център на Северна България, който се надявам да развиваме сполучливо в бъдеще ”, означи Васко Василев - шеф на Градската художествена изложба “Асен и Илия Пейкови ” - съорганизатор на събитието.

Председателят на национално съдружие Фотографска академия " Янка Кюркчиева ” Юрий Трейман, дружно с кмета Д-р Иван Иванов и членовете на журито Явор Попов и Цончо Бакърджиев връчиха премиите на отличените български фотографи. Тази година българите завоюваха две почетни отбелязвания и три медала - бронзов, сребърен и златен. С почетна лента на FIAP са и фотосите на Михаела Йорданова и Костадин Маджаров. Бронзовият орден отива при Явор Мичев за фотографията “Дунавски очерк ”. Радослав Свирецов завоюва сребърен орден, а златото отиде при фотографа Димо Христев. Специалната премия на Община Севлиево тази година отиде при Пламен Пенов.

Тази година още веднъж имаме азбучник със фотосите от фотосалона “Дивото ”, който се издава с поддръжката на Община Севлиево и още веднъж е получил най-високата оценка на FIAP - пет звезди. В него можете да откриете всички данни за брой участници по страни и категории, а също и цялостен лист на наградените:

http://photoacademy.org/…/Results_14th_THE_WILD_2023-320.pdf
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg