Северното полукълбо на Земята, в което живее 90% от населението

...
Северното полукълбо на Земята, в което живее 90% от населението
Коментари Харесай

90% от населението на света току-що преживя най-горещото лято в историята

Северното полукълбо на Земята, в което живее 90% от популацията на света, преди малко е претърпяло най-горещото си лято в историята. Това оповестиха учени от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединени американски щати, допълвайки, че 2016 година е била също толкоз гореща.

Като цяло 2019 година е третата най-топла година в историята (откакто се водят надеждни статистики) след 2016 и 2017 година.

Според NOAA девет от 10-те най-високи световни температури на сушата и повърхността на океана сред юни и август са измерени след 2009 година

Това е било второто най-горещо лято на световно ниво съгласно NOAA, дружно с втория най-горещ август в историята за планетата.

Имало е към 40 смъртни случая на деца, заключени в нагорещи от слънцето коли през това лято, само че този брой към момента изостава от миналогодишното лято.

Южна Америка, Африка, Европа, Мексиканският залив и региона на Хавайските острови са имали температурно отклоняване от междинното за летните месеци, което се класира измежду трите най-топли такива интервала в историята. Африка да вземем за пример е имала най-топлият интервал сред юни и август в историята, демонстрира отчета на NOAA.

Европа се изпече от голям брой изгарящи горещи талази през лятото, които разпространиха рекордно високи температури в целия континент, довеждайки до това Париж да надмине най-горещата си температура, записана в миналото. Германия и Франция имаха третото си най-топло лято, до момента в който Австрия имаше второто си най-топло лято.

През юли Франция, Белгия, Германия, Холандия и Англия сложиха нови върхове за високи температури.

" Париж имаше минимум 14 дни това лято с температури над 32 градуса ", посочи метеорологът Джон Гресиак.

Аляска е измежду регионите, които са потърпевши най-вече от жегата. Осем от 13-те най-топли дни в Аляска са били регистрирани през 2019 година

" Летището в Анкъридж доближи 32 градуса за първи път в историята на тази метеорологична станция на 4 юли. Анкъридж също по този начин надмина 26,6 градуса осем пъти през тази година, най-вече откогато е почнало да се води статистика за времето там през 1917 година ", допълват от NOAA.

Анкъридж също по този начин е имал проблем с дима това лято от големи горски пожари в региона. Сезонът на пожарите в Аляска нормално завършва до 1 август, само че пожарът в Лебедовото езеро към момента не е сподавен.

" Над 2,5 млн. акра са изгорели в Аляска тази година. Въпреки че това към момента не е покрай върха от над 6,5 млн. акра от 2004 година, това въпреки всичко се преглежда като година с огромни пожари, която е година, когато са изгорели над 1 млн. акра ", акцентират още от NOAA. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР