Севернокорейците тайно гледат и слушат толкова много южнокорейски филми и

...
Севернокорейците тайно гледат и слушат толкова много южнокорейски филми и
Коментари Харесай

В КНДР: Обръщаш се към жена си със скъпа, а не с другарко - отиваш в затвора

Севернокорейците скрито гледат и слушат толкоз доста южнокорейски филми и песни, импортирани незаконно в страната, че стават все по-притеснени, че могат да пропуснат неразрешена дума - и да се изправят пред затвор или даже гибел за потребление на " буржоазен " диалект, описват източници в страната за " Радио Свободна Азия ".

" Жителите, които към този момент са привикнали с южнокорейския метод на говорене, в този момент се усещат като че ли би трябвало да практикуват диалекта на Пхенян ", сподели гражданин на северозападната провинция Северен Пхенган, имайки поради столицата.

" Те се тормозят, че южнокорейски думи ще излязат несъзнателно или неумишлено от устата им и че ще бъдат осъдени ", сподели той.

Например севернокорейските дами не смеят да назовават съпрузите или гаджетата си " джагия " (което е израз на деликатност, който безусловно значи по-голям брат). Вместо това те би трябвало да се придържат към " донджи " (другарю).

Хората също би трябвало да заобикалят потреблението на южнокорейски заемки от британски за мода, прическа и брачна половинка.

" Дори намерено шерване " Обичам те " е доказателство, че са гледали южнокорейски филми ".

Севернокорейските управляващи са наясно с необятното потребление на южнокорейски термини и имат намерение да " изтрият гнилия език на капитализма ", сподели втори източник, основан в същата провинция.

RFA по-рано заяви за случаи на хора, наказвани за това, че приказват като южнокорейци, както и за шокиращи случаи, при които хора са били екзекутирани за опит да продадат контрабандни видеоклипове и музика на флашки.

Но неотдавна признатият в Пхенян Закон за отбрана на културния език отива даже по-далеч.

Съгласно този закон тези, за които е открито, че даже са преподавали или са повлияли на други да възприемат този тип тирада, могат да получат смъртна присъда.

Но за някои хора говоренето като сеулец от висшата класа просто идва естествено след десетилетия.

Така че това докара до странна обстановка, при която хората би трябвало да се научат още веднъж да приказват като същински севернокорейци посредством процедура, споделят източници.
 Снимка 611369
Източник:

Снимка - Северна Корея

Разделени от общ език

Въпреки че севернокорейците и южнокорейците приказват взаимно понятен език, полуостровът може да бъде разграничен на няколко съществени районни диалекта.

След края на Корейската война съответните държавни управления на Севера и Юга одобриха разнообразни политики за стандартизация, които доведоха до разлики в правописа, потреблението на заемки от други езици и най-важното, произношението.

На север диалектът на столицата Пхенян се смята за общоприет, до момента в който на юг общоприетият език е моделиран съгласно метода, по който хората приказват в Сеул.

Освен това седемте десетилетия на разлъка след края на Корейската война доведоха до това, че всяка страна на границата възприе друг диалект, идиоми и даже термини на деликатност.

Съгласно политиката на Северна Корея заемките, произхождащи от британски или други западни езици, са дейно изчистени от общоприетия език - за разлика от Юга, където такива заемки елементарно се всмукват в ежедневната приложимост.

Но напредъкът в технологиите през годините направи южнокорейските медии по-достъпни за севернокорейците макар напъните на държавното управление да ги спре да ги гледат.

Първоначално се разпространяваше тромаво през 80-те години на предишния век в обемисти VHS касети, само че в края на 90-те години обичаният притежател станаха видео компактдискове. До началото на 2000-те години хората споделяха най-новите хитови серии на елементарно скриваеми USB флаш устройства, а в този момент те се предават на дребни microSD карти.

Особено измежду младежите се е трансформирало допълнително от наклонност да се приказва като южнокорейец, като се подражава на " незаконни " медии. Може да се каже в доста случаи, че те по този начин естествено приказват и просто подражават един на различен.
 Снимка 611372
Източник:

Снимка - Южна Корея

Алтернативна действителност

Тези филми и телевизионни излъчвания са създали повече от това да срещнат севернокорейците с нов диалект и речник. Те разкриха свят на независимост и разцвет, на който са почнали да завиждат и като такава речта в южнокорейски жанр е знак на тези фантазии.

" Начинът на живот на южнокорейците, показан в южнокорейските филми, е един приказен свят за севернокорейците. Без значение какъв брой севернокорейските управляващи акцентират нашата национална еднаквост и характерности, няма да е елементарно да се изкорени сеулският диалект ".

Тези, които са най-застрашени да бъдат хванати да приказват като южнокорейци, са фамилии на правосъдни чиновници, тъй като тяхната власт им разрешава да гледат повече противозаконни медии без наказване, разяснява първият източник.

По подигравка на ориста, това са същите хора, чиято работа е да изкоренят противозаконните видеоклипове, сподели източникът.

Тези чиновници " би трябвало да поддържат и пазят системата. Но те са тези, потопени в южнокорейските филми и драми... дотам, че те са тези, които популяризират южнокорейски думи. "
 Снимка 611373
Източник:

Снимка - Южна Корея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР