Северният край на Гренландия, въпреки че се намира на малко

...
Северният край на Гренландия, въпреки че се намира на малко
Коментари Харесай

Най-северният район в света, на който няма лед

Северният завършек на Гренландия, макар че се намира на малко над 700 километра от северния полюс, е изцяло свободен от лед през последните 8 000 години.
Това е най-северният регион без ледена завивка в света, показва Amusing Planet. Климатът е арктически с релативно топло лято, продължаващо от по-малко от два месеца, и дълги зими. Често регионът е именуван " полярна пустиня ".
Този район, който е полуостров, се назовава Peary Land, наименуван в чест на Робърт Пери, който пръв го изследва по време на експедицията си от 1891 до 1892 година



Peary Land съдържа доста забавни географски, научни и културни забележителности. Това е домът на най-северната точка на континенталната част на Гренландия - Cape Morris Jesup, който Робърт Пери доближава през 1900 година
Невероятно е, че даже на този далечен каменист остров с температура на заледяване две дребни цъфтящи растения водят оскъдното си битие. Saxifraga oppositifolia и Papaver radicatum са най-северните цветя в света.
Saxifraga oppositifolia също по този начин държи върха за растение, което вирее на най-голяма надморска височина. То е намерено в швейцарските Алпи на височина от 4 504 м.



Исторически видяно, Peary Land е едно от най-северните селища в света, основани от индивида.
Археологическите експедиции, проведени през 50-те години на ХХ век, откриват следи от няколко непрекъснати селища в региона, принадлежащи на пламена, живели по тези земи преди инуитите. Най-старото от тях датира от 2400 година прочие Хр.
По време на една от тези експедиции е основана изследователската станция Brønlundhus. Тя е издигната на западния бряг на фиорда Jørgen Brønlund в южната част на Peary Land.
Построена през 1947-48 година, Brønlundhus е най-северната научноизследователска станция в света до основаването на система за предизвестие в Канада през 1950 година
Тя към този момент не е в употреба, само че към момента има богата сбирка от артефакти от минали полярни изследвания, като има предложение да бъде превърната в музей, който пък ще бъде най-северният музей в света.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР