Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята

...
Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята
Коментари Харесай

Макрон към РСМ: Силата да промените хода на историята е във ваши ръце

Северна Македония още веднъж се намира пред основен миг от своята история. Седемнадесет години след приемането на статут на претендент се отваря историческа опция: влизане в дейна фаза на процеса за присъединение към Европейски Съюз. Изборът е ваш.

Това се споделя в писмо на президента на Франция, Еманюел Макрон, чийто текст беше оповестен от френското посолство в Скопие, цитира dariknews.bg.

В посланието до жителите на Северна Македония Макрон акцентира, че те би трябвало да вземат решението, което ще дефинира бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство.

„ Остава вие македонците да се определите. Силата да измененията хода на историята в този момент е във ваши ръце. Няма да кажа, че този контракт е идеален, само че той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки контракт, по този начин и този, се основава на взаимни отстъпки и на баланс. Този контракт не слага под въпрос формалното битие на македонския език, който е съставка от вашата идентичност”, се споделя още в писмото.

„ Той подсигурява неговото използване в името на добросъседските връзки, които са пиедестал на европейските полезности. И най-после, става дума за преразглеждане на конституцията за консолидиране на нови общности в нея. Вашата страна към този момент е образец за общуване в Европа. Македонският парламент ще би трябвало да гласува”, акцентира френският президент.

Дошло е време всеки да работи с цялостна отговорност и преценка на тежестта и следствията от дейностите си.

„ Вие, македонският народ, показахте огромна политическа храброст и мъдрост след придобиването на самостоятелност. През 2001 година сключихте Охридския рамков контракт - знак на вероятния триумф на едно мултиетническо общество. 18 години по-късно успяхте да намерите сили да подпишете Преспанския контракт и станахте тридесетият съдружник на НАТО. Спечелихте уважението на цяла Европа. Вашето достолепие като македонски народ е налице: то в никакъв случай няма да бъде сложено под въпрос.

Отново настъпи време да се направи избор. Ние сме на ваша страна да ви окуражим да извършите нова стъпка”, акцентира френският президент.

Сега предизвикването пред страната е да навлезе в нова фаза на своята интеграция.

Знаем, че с течение на времето, забавянията и компликациите тази европейска вероятност стана обект на подозрения. Напълно съзнавам дълбочината и чувствителността на проблемите, които би трябвало да бъдат решени сред Северна Македония и България. По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и по време на немското, португалското и словенското председателство, не пестих старания да намеря решение, което да зачита ползите и достолепието и на двете държави”, се споделя в посланието на Макрон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР